2012/07/27

Sütőben sült csicsóka

Először is egy pillanatkép, az otthonról hozott finomságokról. Alig fértem el a liftben...Van itt minden, koktélparadicsom és chili palánta, cukkini, csillag- és sütőtök.. A bal sarokban nem látszik mert be van csomagolva, de csak az a zacskó tele van fagyasztott finomsággal, meggyel ami kicsit kifolyt:) málnával, szederrel... hm... nyammi!!!! Jah, és nem látszik (bal lent) de van még kerti bazsalikom is, amit pedig nagyimtól kaptam, az ő kertjéből való, juhééé, azonnnal ki kell ültessem!!!! :-)




... és akkor a recept, a "szegények krumplija", kivételesen nem otthonról! (hamarosan az is lesz :-))

Ez amolyan csináljunk a sok zöldségből valami egyszerűt és gyorsat! A fő alapanyag, a csicsóka, mert azt lehet enni cukorbetegeknek is! Milyen kár, hogy alig lehet rátalálni a piacokon... (Budapesten Lehelen vettem többször, de a MOM - nál lévő biopiacon a tuti, alig várom, hogy menjek ismét! :)) Jah, és van egyébként csicsókás "lekvár" is, amit ízesíthetnek mással is, pl meggyel, mivel a meggy inkább savanyú, így abszolút passzol a csicsóka édeskés ízéhez.

Igazából a hozzávalókat is aszerint választottam, ami éppen itthon volt. Csináltam már sárgarépával (vigyázat, CUKORrépa! tehát csak óvatosan vele), de lehet csinálni a tipikus rakott krumpli alapján is: tojás, csicsóka, hús (csirkemell), tetejére alacsony zsír tartalmú tejföl.

És még egy apró szösszenet a csicsókáról és jön is recept:
A csicsóka közismerten tele van inulinnal, ami egy széndhirdát forrás, de nem emeli a vércukor szintet. A csicsóka fontos diabetikus alapanyag, íze hasonlít a retekéhez, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. A levulózból és a szinantrinból keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.
A mostani csicsókás cukkinishez a hozzávalók (2 személyre):
  • 4-5 db közepes méretű csicsóka (24 g ch/100 g)
  • 1 kisebb fej cukkini (nem kell vele számolni, mert 5 g ch tartalma van)
  • 1 fél fej póréhagyma (kb. 3 g ch)
  • só, bors
  • frissen szedett kakukkfű
  • olívaolaj, citromos- fokhagymás lenmagolaj (omega 3 forrás, részletesen erről egy korábbi bejegyzésben, itt: http://anniestaste.blogspot.hu/2012/06/csokis-muzli-szelet.html)
  • bazsalikom
  • mozzarella/parmezán/ bármilyen füstölt sajt
  • mehet bele még valamilyen hús (csíkokra vágott csirkemell), főtt tojás karikára vágva, koktélparadicsom, stb. 
A zöldségeket mosás után felszeletelem és egy tepsiben elrendezem. A csicsókát elő lehet főzni vagy ki lehet váltani burgonyával, viszont tudni kell hogy a csicsóka sokkal egészségesebb, (lásd fent) tehát kiváló burgonya helyettesítő cukorbetegek és inzulinbetegeknek. Ezen kívül tartalmaz rengeteg vitamint, mint pl: C, B, kalcium, magnézium, cink, króm.

Én előfőztem a csicsókát egy picit, így csak egy nagyon rövid időre fogom a sütőbe tenni. Felszeletelem hozzá a cukkiniket is és mehet is egy kibélelt tepsibe. Az egészet megfűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel és mehet is be a sütőbe, kb. 200 fokon 20 perc alatt megsül. Szeretem ha egy picit roppanósra sül, ezért mindig picit pirosasra sütöm. Ha tettünk még bele húst is, akkor persze annak meg kell sülnie, tehát az több időt vesz igénybe. Amikor készen vagyok, megszórhatom az egészet egy pici parmezánnal /mozzarellával, vagy bármilyen sajttal (a füstölt kiváló!) és mehet rá még díszítésként még egy kis bazsalikom is.





2012/07/14

A "tökös" csirke / tökben párolt csirkemellek


Vagyis tökben párolt csirkemellek, tejföllel és friss fűszerekkel. Otthonról hoztam csillagtököt (patisszont) már vártam, hogy valami készüljön belőle...

Hozzávalók: 
  • 2 db közepes méretű tök (összesen kb. 30 g Ch)
  • 500 g csirkemell és/vagy filézett csirkecomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 dl alaplé 
  • 2 dl tejföl
  • olívaolaj/kókuszzsír
  • só, bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 kk őrölt majoranna
  • 1 kk kapor
Hagymát apróra vágom, csirkemelleket hosszabb csíkokra, patisszonokat pedig legyalulom. A hagymát olajban üvegesre pirítom, majd mehet bele a csirke. Sózom, borsozom, pici majorannával is ízesítem, plusz szerecsendiót reszelek bele aztán pedig felöntve alaplével félig megpárolom. Ha félig megpuhultak a hússzeletek, mehet rá a reszelt csillagtök és ezzel együtt készre párolom. 

Az utolsó pár percben öntöm csak rá a tejfölt kevés kaporral és készen is vagyunk!

Nem gondolnám, hogy bármi köret kellene még hozzá, maximum minimális rizs (???) Jó étvágyat! :)

Omlett sütőben / frittata

A fő alapanyag a tojás lesz és sok zöldség, amit kedvünkre variálhatunk. A tojásban nincs szénhidrát, viszont annál több vitamin, pl: vas, szelén, foszfor, cink, magnézium. Ha pedig csak a fehérjét adjuk hozzá akkor a koleszterin szintünket is megtámogatjuk egy picit :)

Akkor íme, egy kis túlzással az olasz frittata (most liszt nélkül):

Hozzávalók:
  • 5-6 db tojásfehérje (ha laktató reggelit szeretnénk, és párunk is eszik belőle aki nem diétázik, akkor mehet bele az egész)
  • 10 dkg pulykamell sonka (írhatnám, hogy lehet virsli is, de ilyet ide nem írhatok le! :))
  • 1 dl tej/tejföl (tejtől függ, de lehet benne max. 4-5 g Ch)
  • 1 db nagy paradicsom vagy aszalt paradicsom (mivel a paradicsom levet enged jobb az aszalt)
  • 2 db kisebb uborka
  • kevés lila hagyma vagy újhagyma
  • 10 dkg füstölt sajt
  • só, bors, kakukkfű, olíva olaj/kókuszzsír
  • 1-2 ek tk liszt (én nem tettem bele, ezért picit lágyabb lett) 

Első lépésként olajban vagy kókuszzsírban picit megpirítom a füstölt pulykamell sonka szeleteket, de lehet csinálni bármilyen sonkából. (módjával és nem nagyon érdemes bio-t venni, mert mit tudjuk valahogy azt is össze kellett "tapasztani", hogy megfelelő rúd formája legyen, amit aztán vékonyra szeletelnek... ) Tojásokat felverem és fűszerezem sóval, borssal, ha szükséges vegyítem pici tejjel vagy tejföllel. A zöldségeket megmosom és nagyobb karikákra vágom, majd jöhet az elrendezés. Egy kibélelt kb. 25*15 cm tálban egymásra rétegzem a hozzávalókat: először a pirított sonka, majd jöhetnek a zöldségek, a paradicsomot a végére hagyom, végül az egészre ráöntöm a felvert, megfűszerezett tojásokat, a tetejét pedig megszórom reszelt füstölt sajttal. Ha keményebb állagot szeretnénk a végén, akkor mehet bele a liszt  - felvert tojásokkal összekeverve - amitől igazán vágható lesz majd a végén.

A tetejére jön a frissen szedett apróra vágott kakukkfű és mehet a sütőbe. 200 fokon kb. 20 perc alatt megsül.

Az egészben alig van szénhidrát, amit a tejföl és a liszt ad, ha teszünk bele. Egyébként a fenti zöldségek minimális mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot. A tojásnál érdemes megjegyezni, hogy magas koleszterinszinttel óvatosan, max heti 2 db-ot lehet fogyasztani. Hogy teljes legyen a reggeli, tk lisztből készült kenyeret lehet hozzá enni, sűrűségétől függően 1 vagy 2 db-ot. 

... és ta - daaam, ilyen lett! Sütő előtt és után:




2012/07/13

Quinoa saláta grillezett csirkével




A quinoa egy gabona fajta, olyan apró, mint egy mag, mégis a spenótok családjába tartozik, magas a fehérje tartalma, tartalmaz B, E vitamint, magnéziumot, cinket, magas a vas tartalma is. Lassan szívódik és gluténmentes is egyben. Szénhidrát tartalma nem olyan jó, ha azt nézzük, hogy 100 g-ben kb. 72 g van, viszont nagyon apró, és könnyű, tehát a 100 g az már elég sok mennyiségileg. Ráadásul itt azért van a salátában még sok más minden, szóval éhen nem fogunk halni, ha mondjuk ezt egy vacsira, vagy egy nyári ebére készítjük el. (kb. 2 főre).

Hozzávalók:

  • 100 g quinoa (72 g ch)
  • 50 g dió (6 g ch)
  • 1 előre elkészített grillcsirke vagy kb. 4 db csirkemellfilé lesütve (sóval, borssal)
  • 200 g feta
  • 1/2 fej saláta (lolloval készítettem)
  • 200 g koktélparadicsom
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • só, bors, olívaolaj
  • 1 nagy marék bazsalikom

A quinoa-t felteszem főni, hasonlóan mint a rizst, pár perc alatt puhára fő. Eközben a diót száraz tepsiben megpirítom, majd picit összetöröm. Előveszek egy nagy salátás tálat és a többi hozzávalót már teszem is bele: félbevágott koktélparadicsom, lollo saláta leveleire szedve, kockára vágott feta sajt, karikára vágott újhagyma. Ha kész a quinoa, leszűröm és lecsepegtetem, majd mehet bele a csirkehúsdarabokkal együtt. 

Kifacsart citrom levéből és a préselt fokhagymából készítek egy öntetet, amit felöntök pici olívaolajjal, és mehet is a salátára. A bazsalikomleveleket picit összetépkedem és a tetejére halmozom. A quinoa-tól függ a ch tartalom (dióban és a hagymákban is van, de ennél a mennyiségnél minimális), nálam a fenti quinoa adagból kevesebb, mint a fele került a tányéromra.


Lehet kapni pehely formájában is quinoat, ami reggeli müzlibe kiváló lehet, én amaránt pehellyel szoktam összemixelni. Gluténmentes és mehet bele kevés gyümölcs és mondjuk tökmag... de ez egy következő recept lesz :)

Joghurtos - ribizlis keksz


Ez a könnyű nyári desszert félig a kolléganőm receptje, félig pedig B keresztlányának anyukájáé, csak picit átalakítva! Mivel vendégváró sütemény (és szerencsére ezek a vendégek ehetnek ilyen ételeket), ezért nem nagyon aggódtam a zabfalatok cukortartalma miatt, én majd egy negyednél is kisebb szeletet eszek belőle! :) úgy is mondhatnám, hogy azért megkóstolom... ;-)

Hozzávalók:
  • 200 g teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (lehetett volna natúr kekszből is készíteni, de én egy kevésbé natúrat használtam, amiben van sajnos cukor is, 1 db kekszben 7 g ch, és abból simán kell legalább 15-20 db)
  • 30 dkg málna és ribizli (keverve)
  • 2,5 dl natúr light joghurt
  • 200 g mascarpone sajt
  • xilit, bazsalikom, mentalevél
A joghurttal összeturmixolom a gyümölcsöket, ha szükséges édesítem is. Mascarpone-t felverem a xilittel, majd mehet bele a joghurt keverék és a szintén összeturmixolt bazsalikom, menta. (én e kettőt a joghurttal turmixoltam össze). Ezt követően egy mélyebb tálba beleöntöm a keveréket, majd ezt követően óvatosan beleállítom élével a kekszdarabokat. Ha több lett az öntet, lehet rétegezni, a végén úgyis kanállal lehet majd belőle szedni, mert a keksz teljesen átázik, kicsit olyan mint Anyukám somlói galuskája, mármint állagra... :) - utólag is köszönöm Neki a tippet, hogy fordítsam meg a sorrendet a joghurtos öntet és a keksz között!

Ha elkészültünk, tegyük hűtőbe, pár órára még a fogyasztás előtt.
100 g málnában 5 g Ch, és 100 g ribizliben 7 g Ch van. De igazából ami miatt nem diétás sajnos az a cukrozott miatt, szóval 1-2 szeletnyi ajánlott csak, ami max. 20 g Ch-ot jelent.

Egyébként egyszer csináltam már diétás babapiskótát, teljes kiőrlésű lisztből és nyírfacukorból. Naaa, azzal ez a recept diétás lehet... :)

2012/07/01

Cukkini fasít gluténmentesen

Még mielőtt elmennék teljesen a édességekkel teli blog irányában.... íme a következő bejegyzés, egy tuti recept, ráadásul alig van benne szénhidrát, naés persze gluténmentes, nanááá! Íme a zöldséges fasírt szezámmagos bundában! Kicsit játszottam a képbeállításokkal, remélem észre lehet venni... annyira élveztem... :)))

Hozzávalók:
  • 2 db "házi" cukkini (0 ch)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (szintén saját kertből)
  • 2 -3 ek speciális lisztkeverék (gluténmentes)
  • só, bors
  • 1 tojás
  • gluténmentes zsemlemorzsa 
  • olaj, kókuszzsír

Cukkiniket megmosom és lereszelem egy nagyobb tálba, majd hozzáadom a vöröshagymát, apróra reszelt fokhagymát, tojást és ízesítem.
A vöröshagymát hozzáadás előtt megdinsztelem és azt követően teszem bele a keverékbe. Amikor összeállt egy órára a hűtőbe pihentetem. Hűtőből kivéve leöntöm a levét, mert valószínűleg levet engedett és nem szeretném, ha túl puha falatok lennének belőle, majd tetszetős kis gombócokat formálok belőle, amiket egyenként szezámmaggal megszórt gluténmentes zsemlemorzsában megforgatom. Már csak a forró olaj hiányzik, hogy kisüssem. De sütőben is lehet a már szokásos módom: egy nagyobb tepsiben egymás mellé helyezem a gombócokat és sütőben kb. 200 fokon aranyló barnára sütöm. 

Elengedhetetlen szülinapi party- falat! :)


Nem tüntetem fel a szénhidrát tartalmat, mert elenyésző, ha csak cukkini van benne. Arra azért mindenképp ügyeljünk, hogy kevés zsiradékkal süssük. (én nem vagyok híve az olajban sült ételeknek amúgy sem, minden próbálok a sütőben minél kevesebb zsírral megsütni)

Ribizlis - málnás szülinapi túrótorta Anyukámtól

... ezért különleges is egyben! :) Annyira finom lett és eredeti, na és persze nekem való :) - no cukor, no fehér liszt, hogy muszáj megosztanom :)

Mivel nem én készítettem, ezért a pontos receptre várni kell egy picit, de "úton" van, azért elöljáróban mutatok pár képet, íme:



Annyi közöm van azért a dologhoz, hogy elmondtam mit szeretnék bele: sok gyümölcsöt és túrót! Na tessék, hát nem gyönyörű????? :))))