A tonhalat szinte minden formájában szeretem, sőt
igazából szinte minden halfélét szeretek. Ezt a változatot már sokszor, sokféleképpen
készítettem, de mindig egy picit másképp. Most, hogy végre lehet kapni spárgát,
ráadásul zöldet, egy spárgával felturbózottat készítettem el, éppen ma
vacsorára.
Hozzávalók:
- 6-8 db
koktélparadicsom (ha kisebb, nagyobbakból inkább 5-6
db)
- 1 fej
lila hagyma (vagy újhagyma még jobb!) (8 g ch)
- kb. 3-4 mentalevél (a "kertemből" :))
- 3 konzerv tonhal (általában növényi olajosat veszek)
- 1,5 bögre barna rizs (70 g ch)
- 1 db
nagyobb citrom leve és héja
- 1 csomag
zöld spárga
- 1 marék rukkola vagy jégsaláta
- só, bors,
olaj (olíva és foghagymás- citromos lenmagolaj)
- 2 ek mustár dijoni
- 1 kk chia mag (el lehet hagyni)*
Elkészítés:
- A rizst szokásos módon megfőzöm. Én úgy szoktam csinálni, hogy 15 percig főzöm (barna rizst picit tovább), majd elkapcsolom és egy nagyon picit hagyom a forró vízben "ázni", mielőtt végleg leszűrném.
- Amíg a rizs fő, a spárgát előkészítem. Alaposan megmosom, pucolni a zöld spárgát nem kell, egyedül a fehér szárát tördelem csak le. Azt is kézzel, sokkal jobban törik. Ezt követően a spárgaszárakat elhelyezem egy viszonylag széles tepsibe, tulajdonképpen elterítem őket egymás mellé. Megsózom, megborsozom, mivel imádom a szerecsendiót, azt is reszelek rá; majd jön a citrom héja. Egy egész citrom héját ráreszelem. Mikor először csináltam picit óvatosan bántam a citrommal, de utólag rájöttem, hogy mennyire mennyei íze lesz tőle. Amikor ezzel megvagyok, meglocsolom az egymás mellé helyezett spárgaszárakat óvatosan csak egy pici citromos olajjal (igen, ismét citrom :)) és sütőben 15 percig sütöm. Kb. az utolsó 5 perc előtt rá szoktam nézni, és kicsit összerázom az egészet.
- Jönnek a zöldségek: Koktélparadicsomot félbe-, lila vagy új hagymát apróra vágom, vagy apró karikára. Ha jégsalátát használunk, akkor azt nagyobb darabokra tépkedem, ha rukkola kerül bele, akkor a tisztítást követően igazából semmi dolgunk vele, úgy ahogy van, megy a salátába.
- Amint a rizs és spárga elkészül és kihűlt egy nagy tálba rendezek mindent, vagyis a rizst, a kb 2 cm-es darabokra vágott spárgát, tonhalat és végül a zöldségeket.
- Tulajdonképpen el is készültünk a salátánkkal, de aki szeretne még egy kicsi ízt bele, az felturbózhatja. A kevés dijoni mustárt összekeverem apróra vágott saját kertben nevelkedett - a palántája eredetileg anyukám "biokertészetéből" való :) - mentalevéllel és pici olajjal (olíva), majd rálöttyintem a már összeállított csodás remekműre.
* A chia mag = aztékzsálya mag, nagyon fontos forrása a többszörösen
telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9
zsírsavak. Ezen kívül gazdagon található benne természetes rost, fehérje
és ásványi anyag, mint például kalcium és magnézium, melyek hozzá segítenek a jó közérzet, kiegyensúlyozottság
eléréséhez, segítik a sejtregenerálódást és az emésztést.
Mivel a barna rizsen és a lila hagymán kívül nem tartalmaz szinte egyáltalán szénhidrátot ezért ez egy tökéletes kb. 25g ch tartalmú vacsora lehet.
Mivel a barna rizsen és a lila hagymán kívül nem tartalmaz szinte egyáltalán szénhidrátot ezért ez egy tökéletes kb. 25g ch tartalmú vacsora lehet.