Ejtsd: klafuti, ami egy francia édesség, alapja a tej. Nagyon egyszerű elkészíteni, a szokásos összetevőkkel készül (liszt, tojás, vaj + TEJ)
Vendégek részére készült, ezért nem akartam a cukorral spórolni, inkább az ízre mentem, hogy minél finomabb legyen, ezért van benne bőven cukor, csoki is, bár próbáltam a xilit + nádcukor keverékkel az egészségesebb vonalat képviselni, valamint a csoki is 70% -os kakaóbaból készült, és természetesen a tej sem tehéntej, hanem zabtej került bele!
Szóval akkor az összetevők:
- 4 db tojás
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g fehér liszt
- 2 dl zabtej
- 2 ek biovaj
- 100 g cukor (nád + xilit keverve)
- 1 rúd vanília magjai
- kb. 250 g gyümölcs (málna, meggy, ribizli, amit "találtam" a fagyasztóba) - liszttel összekeverve még fagyos állapotában használtam fel
- csokidarabok kb. 50 g, vagy ízlés szerint durvára vágva
Szintén két keverék készül: egy a száraz összetevőknek, egy másik a vajas, cukros keveréknek. Tehát a liszteket kimérem és összekeverem, plusz a kikapart vanília magokat is hozzákeverem. Egy másik edényben felverem a tojást cukorral és a vajjal, majd ráöntöm a lisztes keverékre, és csak ezt követően öntöm rá óvatos kevergetéssel a tejet. A lényeg, hogy egy csomómentes állagú krémes és eléggé folyós tésztát kapjunk.
Jöhet a kivajazott tepsi, bele a lisztben megforgatott még fagyos gyümölcsök. Ezt szépen elrendezem a tepsi aljában (én elég sok gyümölcsöt tettem bele, szinte kitöltöttem egy kb. 45*25 cm-es tepsi alját), és végül rácsurgatom a krémes tésztát. A csokidarabokat a tetejére halmoztam és mehet is be a sütőbe, először 25 percig 180 fokon sütöm, majd kevés vajjal meglocsoltam a tetejét (szépen rásül) még 10 percre visszatoltam a sütőbe.
A legvégén, sütőből kivéve, kicsit hagytam hűlni és megszórtam még porcukorral a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése