Ha valami hús nélküli, de könnyű vacsira vágysz és már unod a sok salátát, akkor ez egy nagyon jó alternatíva! Rengeteg fehérje van a lencsében, ráadásul már nagyon sok jó minőségű lencse van a piacon, amit nem feltétlenül kell áztatni akár egy éjszakán át. Lehet készíteni belőlük főzeléket, salátát, levesbe használható levesbetétnek, fasírtot és még pástétomot is! Típustól függ, de kb. 50-55 g ch található 100 g lencsében.
Étrendi hatása sokkal jobb, mint akár a borsóé vagy a babé, 23% fehérjét tartalmaz, szabad aminosavakat, közte 1-2 % lizint. Ezen kívül B1, B2 vitaminforrás! Létezik:
- fekete lencse - legapróbb, ezért gyorsan megfő, halakhoz ajánlják
- sárga lencse - édeskés, dióhoz hasonló ízű, főzés előtt áztatni kell mindenképpen, hosszabb főzési időt igényel
- vörös / narancs színű lencse - indiai ételekhez használják, hamar megfő, pástétomokhoz kiváló
- zöld lencse (ami egyébként szürke) - apróbb méretű, borsos ízű, salátába vagy levesbe kiváló
- hagyományos barna lencse is - ezt mindenki ismeri, nem? :)
... és akkor a recept, ami eredetileg egy Stahl Judit recept, de itt-ott módosul az én verziómban!
Hozzávalók (kb. 4 adag, fejenként 36 g ch (az aszalt paradicsom mentes változatban 29 g ch):
- 200 g lencse
- 1/2 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g mogyoró
- 50 g aszalt paradicsom (~ 28 g ch) / sima paradicsom felkockázva (én fele - fele arányban használtam őket, az aszalt paradicsomnak elég magas a szénhidrát tartalma ezért ki is kell kellene hagyni a receptből, viszont más is fog enni ebből a saliból... :))
- egy marék saláta, leveleire szedve
- 1 ek mustár
- 1/2 ek vörösborecet
- só, bors, kakukkfű, babérlevél, olíva olaj
Elkészítése:
- A lencsét áztasd be (áztatási idő típusfüggő), majd babérlevéllel és fokhagymával főzd meg. Ha megpuhultak a lencseszemek, leszűröd és hagyod kicsit hűlni
- Száraz serpenyőben a mogyorószemeket pár perc erejéig megpirítod, majd azt is félreteszed
- Jöhet az aszalt paradicsom és a saláta, amit kisebb - nagyobb kockára vágjuk, a lila hagymát vékony szeletekre és mindent egy nagy salátás tálba teszünk, a lencsével együtt.
- Elkészítjük az öntetet, ami mustár vörösborecet és olíva olaj keveréke lesz. Fűszerezzük (só, bors, kakukkfű) és az egészet a salátára öntjük.
Ilyen szép lett:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése