A fő összetevő a brokkoli, ami egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú zöldség, ugyanis csupán 2,1 g szénhidrátot (ch) tartalmaz 100 grammjában. Ami azt jelenti, hogy egy szigorú szénhidrát diétában nem kell a napi megengedett szénhidrát mennyiségéhez ezt a mennyiséget is hozzászámolni, mivel a brokkoli szénhidrát tartalma nem haladja meg az 5 grammot 100 grammonként!
Ráadásul a brokkoli rengeteg vitamint tartalmaz, B vitaminokat (B1, B2, B3), vasat és béta - karotint is.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 1 szál újhagyma
- 1 ek dijoni mustár
- 3 ek olíva olaj
- só, bors,
- 1-2 szelet bacon vagy sonka
- 100 g ricotta (inkább a krémes állagú)
- 5-6 db aszalt paradicsom
- magkeverék a tetejére
- teljes kiőrlésű pékáru (elhagyható)
Elkészítése:
A brokkolit rózsaira szedem és egy lábasba forrásba lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, lecsepegtetem, hűlni hagyom. Közben elkészítem a bacont, vagy sonkát, feldarabolom majd pici olajon óvatosan megpirítom.
Egymásra halmozom az összetevőket, vagyis a brokkolira a sonkát/bacont, majd vékonyra szeletelt aszalt paradicsomot, valamint a feldarabolt ricottát. Tulajdonképpen készen is vagyunk, már csak az öntet jön: összekeverem a mustár az olíva olajjal, sózom, borsozom és a salátám tetejére öntöm. Végül újhagyma karikákkal díszítem.