A menta már nyílik a "kertemben", úgyhogy fel is használtam belőle jó sokat. Plusz maradt még egy kevés medvehagyma is (a napokban mindenhez adtam szinte :)), szóval az is került bele, miért ne? Egész jó lett, a fűszereket menet közben találtam ki, de szerintem szenzációs a citrom a gyömbérrel... ha esetleg nincs otthon (őrölt változat sem) akkor lehet hogy egy kevés chilit tettem volna bele! De mindenképp valami csípőset.
Hozzávalók (2 főre):
- 1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve
- 100 g csicseriborsó (48 g ch a száraz verzió, lehet kapni konzerv változatot is, én azt nem javasolom!) előző este beáztatva
- 80 g quinoa (54 g ch) vagy hajdina (71 g ch /100 g) - ez utóbbival is megcsináltam, szenzációs!
- 4-5 cm vastag cukkini vékony csíkokra vágva
- 1/2 citrom leve
- 2 cm reszelt gyömbér vagy őrölt gyömbér esetében 1 kk
- 5-6 szál medvehagyma vékony csíkokra vágva
- 1/2 marék menta leveleire szedve
- kókuszzsír, só, bors
- kevés friss bazsalikom
- kevés újhagyma (opcionális)
- nemes élesztőpehely (opcionális) - nem tudok mit csinálni, lehet hogy vega lettem? :))))
Elkészítése:
- A csicseriborsót előző este legalább dupla adag vízben beáztatom, majd másnap kb. 30 - 45 percig kevés vízzel puhára főzöm. Ha elkészült, lecsepegettem és rövid időre félre teszem.
- Szintén dupla mennyiségű vízbe felteszem főni az előre megmosott quinoa szemeket, ami kb. 10 perc alatt meg is puhul. Szintén leszűröm, lecsepegtetem.
- A hagymát felaprítom és kevés kókuszzsíron megfuttatom, majd belereszelem a fokhagymát is.
- Ezt követően kerül bele a cukkini, amit félig ropogósra hagyok, tehát csak max fél percig puhítom. (itt ha szükséges fel lehet önteni kevés vízzel, hogy a hagyma ne égjen meg, csak párolódjon a cukkinivel, nem kell alaplé, mert így is elég fűszer kerül bele)
- Majd beleteszem a csicseriborsót és a quinoát is, összeforgatom őket és ízlés szerint fűszerezem.
- Só, bors, reszelt gyömbér kerül bele, végül pedig a medvehagyma apróra vagy vékony csíkokra vágva. (+ halmozom az élvezeteket, mert én még újhagymát is tettem bele!)
- Meglocsolom citromlével, átforgatom és félrehúzom.
- Mentalevelekkel és friss bazsalikommal díszítem. Tálalásnál megszórom kevés nemes élesztőpehellyel, amit Bertától tanultam! :) Isteni enyhén sajtos ízt ad neki! (http://eddmagad.blog.hu/2013/04/02/mi_az_a_nemes_elesztopehely)
Kb. 60 g ch / adag! (hajdina esetében kicsit több, tehát ebédre javasolt leginkább)
És akkor a képek: quinoa még zacskóban, alul pedig a hajdinás verzióban ugyanez! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése