2013/06/14

Epres - mandulás zuppa inglese

Készítettem már egyszer, itt a blogon is található egy (eredeti) recept.

Most viszont, így az eperszezon végén - meg amúgy is valami gyümölcsösebb, nyáribb desszertet akartam - jól fog jönni ez az epres és mandulás verzió.

Zuppa Inglese vagyis angol leves, eredetileg levesnek készült, valamikor a 16. század környékén egy angol szakács szerette volna elkészíteni leves formájában, de végül desszert - állagú - lett. 

Hozzávalók: 
  • 1 zacskó (125 g) teljes kiőrlésű babapiskóta (Alnatura, dm) 101 g ch
  • 3-4 ek limoncello (vagy valami gyümölcsös likőr)
  • 0,5 dl zabtej (30 g ch) 
  • 1 vanília rúd kikapart magjai
  • 4 tojás 
  • 50 g nyírfacukor (12 g ch) 
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 200 g eper (14 g ch) 
  • 50 g mandula (34 g ch) 
  • 10 g zabpehely a tetejére (6 g ch) 
Elkészítés: 
  1. Egy üvegtálat veszünk elő, aminek az aljára cukros oldalával lefelé egymás mellé rétegezzük a babapiskótákat. Szorosan egymás mellé. 
  2. Ezt követően meglocsoljuk csak nagyon kevés limoncello-val. Nem kell átitatni, csak óvatosan végiglocsolni vele a piskótákat. 
  3. Eper szemeket megmossuk, kicsumázzuk és negyedeljük. A babapiskóták tetejére halmozzuk. 
  4. Jöhet a pudingkészítés: a tojásokat szétválasztjuk mert csak a sárgájára lesz szükség. Amit a xilittel és kb. 2 ek. kukoricaliszttel (amit folyamatosan adagolunk a habverés során) felverjük. Habosra. 
  5. Közben (másik kéz amúgy is szabad :)) egy lábasban felforraljuk a zabtejet a vaníliával. Itt még a forralás során az egész rudat benne hagyhatjuk, hogy egészen vaníliás legyen... imádom! :) 
  6. Amikor már egész meleg, de még nem forr, akkor kivesszük a vanília rudat és a felvert cukros tojásos masszát - odafigyelve a hőkiegyenlítésre - a vaníliás tejbe öntjük. Miközben öntjük, folyamatosan kevergetjük a gáz fölött a vaníliás tejet. 
  7. Egy idő után össze is áll, nem csomós (erre vigyázz!) csak éppen-hogy sűrűbb egy picit. Le is húzzuk a tűzről és mehet az eperrel már beborított piskóták tetejére. 
  8. Az egészet megszórom mandulával, maradék eperrel, ha van és kevés zabpelyhet is morzsolok bele. 
  9. Kihűtjük, hűtőbe tesszük. Ha van időnk, akár egy éjszakán át "érlelhetjük" a hűtőben. 
Úgy számoltam, hogy 8 emberes adag, tehát max. 8 szelet vágható belőle. Így valójában egy adag (nem kevés) kb. 25-27 g ch-ot tartalmaz! 



Nincsenek megjegyzések: