Most viszont, így az eperszezon végén - meg amúgy is valami gyümölcsösebb, nyáribb desszertet akartam - jól fog jönni ez az epres és mandulás verzió.
Zuppa Inglese vagyis angol leves, eredetileg levesnek készült, valamikor a 16. század környékén egy angol szakács szerette volna elkészíteni leves formájában, de végül desszert - állagú - lett.
Hozzávalók:
- 1 zacskó (125 g) teljes kiőrlésű babapiskóta (Alnatura, dm) 101 g ch
- 3-4 ek limoncello (vagy valami gyümölcsös likőr)
- 0,5 dl zabtej (30 g ch)
- 1 vanília rúd kikapart magjai
- 4 tojás
- 50 g nyírfacukor (12 g ch)
- 2 ek kukoricaliszt
- 200 g eper (14 g ch)
- 50 g mandula (34 g ch)
- 10 g zabpehely a tetejére (6 g ch)
Elkészítés:
- Egy üvegtálat veszünk elő, aminek az aljára cukros oldalával lefelé egymás mellé rétegezzük a babapiskótákat. Szorosan egymás mellé.
- Ezt követően meglocsoljuk csak nagyon kevés limoncello-val. Nem kell átitatni, csak óvatosan végiglocsolni vele a piskótákat.
- Eper szemeket megmossuk, kicsumázzuk és negyedeljük. A babapiskóták tetejére halmozzuk.
- Jöhet a pudingkészítés: a tojásokat szétválasztjuk mert csak a sárgájára lesz szükség. Amit a xilittel és kb. 2 ek. kukoricaliszttel (amit folyamatosan adagolunk a habverés során) felverjük. Habosra.
- Közben (másik kéz amúgy is szabad :)) egy lábasban felforraljuk a zabtejet a vaníliával. Itt még a forralás során az egész rudat benne hagyhatjuk, hogy egészen vaníliás legyen... imádom! :)
- Amikor már egész meleg, de még nem forr, akkor kivesszük a vanília rudat és a felvert cukros tojásos masszát - odafigyelve a hőkiegyenlítésre - a vaníliás tejbe öntjük. Miközben öntjük, folyamatosan kevergetjük a gáz fölött a vaníliás tejet.
- Egy idő után össze is áll, nem csomós (erre vigyázz!) csak éppen-hogy sűrűbb egy picit. Le is húzzuk a tűzről és mehet az eperrel már beborított piskóták tetejére.
- Az egészet megszórom mandulával, maradék eperrel, ha van és kevés zabpelyhet is morzsolok bele.
- Kihűtjük, hűtőbe tesszük. Ha van időnk, akár egy éjszakán át "érlelhetjük" a hűtőben.
Úgy számoltam, hogy 8 emberes adag, tehát max. 8 szelet vágható belőle. Így valójában egy adag (nem kevés) kb. 25-27 g ch-ot tartalmaz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése