A receptet a chili&vanilia archívumában fedeztem fel, és mivel nagyon megtetszett ezért feltétlenül el akartam készíteni. Eredeti recept itt: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2010_07_01_archive.html
A közönséges tök a legjobb az összes közül, lassan szívódik és kb. 6g ch tartalommal rendelkezik.
Hozzávalók:
- 1 kg közönséges tök, más néven főzőtök
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 5 dl húsleves alaplé
- só, fehérbors
- fehérborecet
- 1 ek tejföl
- kapor (anyagcserére van hatással, cukorbetegeknek nagyon hasznos!)
- olívaolaj, szőlőmagolaj
A tököt legyaluljuk, picit sózzuk, majd pihentetjük negyedórát hűtőben. Ezt követően kinyomkodjuk, átöblítjük, leszűrjük, hogy ne maradjon sós. A felolvasztott vajba megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd a gyalult tököt is, sóval, borssal és kaporral együttesen, felöntjük alaplével. Ezt követően hagyjuk picit kihűlni, majd összeturmixoljuk. Főzőlapra pár percig visszatesszük és minimális borecettel ízesítjük, ha szükséges tejföllel sűrítjük.
Jöhet a kaporolaj, amihez nem kell más mint sok - sok kapor (én fagyasztottat használtam, saját termésből) és két rész olíva és egy rész szőlőmagolajat. Összesen a két olaj kb. fél dl tett ki, valójában sűrűn masszát kaptam a kaporral összekeverve, nagyon kicsit turmixolva. A masszát hűtőbe teszem, kb. egy órát állni hagyom, majd tálaláskor a krémlevesem tetejére locsolom valahogy így :)
A kiváló szőlőmagolaj erősíti a vérereket, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt, koleszterin szintet is, vagyis a rossz koleszterineket. Jelentős antioxidáns hatású, védi a sejteket a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatással. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Mindezek mellett gyulladásgátló hatású is és erősíti a szervezetet a stressz ellen, ezáltal az öregedési folyamatokat lassítja.