A meggy egy közép ch- kategóriás gyümölcs, nem túl alacsony a szénhidrát tartalma, tehát lehet hogy érdemesebb inkább málnából vagy eperből készíteni ezt a levest. Viszont a savanykás íze miatt, nagyon jó hozzá a ricotta, szeretem ezt a párosítást.
Hozzávalók (kb. 2 adag):
- 250 g meggy (egy hónappal ezelőtt lefagyasztott, saját biomeggy) (28 g ch)
- 20 g aprószemű zabpehely (a normál pehely felére törve, ezáltal könnyebben átázik) (15 g ch) -> vitatott, hogy tartalmaz -e glutént avagy sem
- 1 ek útifű maghéj
- 1,5 dl gabona tej (ősi kamutbúzát használtam, alacsonyabb a ch tartalma mint a sima búzáé, viszont glutént tartalmaz, ezért mást kell használni gluténmentes diéta esetén!) (15 g ch)
- 50 g ricotta
- Pár csepp citrom, ½ kk fahéj, ½ vanília kikapart magjai
- 1 csokor mentalevél
Elkészítése:
1. A
zabpelyhet és útifüvet a tejjel és a fahéjjal együtt egy lábasba felforrjuk, közben
picit rázogatjuk, hogy ne égjen le.
2. Ha
felforrt (1-2 perc) egyszerűen csak levesszük a tűzről és hagyjuk önmagában megpuhulni
a zabot.
3. Amint
egy picit kihűlt, turmixgépbe tesszük és a ricottával, gabonatejjel, mentával,
vaníliával és fahéjjal összeturmixoljuk.
4. Hidegen
fogyasszuk!
Mivel a meggy fagyasztott volt, ezért eleve hideg maradt a leves. Ez az utolsó forró nyári nap, úgyhogy a teraszon (izzadva) fogom megenni... :)
Útifű maghéj: természetes rostanyag, ami
gluténmentes. Segíti az emésztőrendszer működését, toxikus anyagok eltávozását.
Tisztító, méregtelenítő hatású
Kamut búza: ez viszont egy búza fajta, így glutént is tartalmaz. A durum búzához hasonlóan viszont alacsonyabb a szénhidrát tartalma, magasabb viszont a fehérje -, zsír-, valamint az
ásványianyag-tartalma, ráadásul kálium, foszfor, magnézium,
kalcium is található benne. Mivel a kamut búza különösen sok szelént tartalmaz, így jelentős antioxidáns forrás, elősegíti az immunrendszer
hatékonyságának megőrzését, és fontos szerepe van a férfi ivarszervek
működésében is. (ez nekem is új, most néztem utána pontosan, erre nem emlékeztem! :))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése