Nincs benne se olaj, se zsír, se vaj... és csak minimális cukor. Azért is, mert felhasználáskor még mindig lehet hozzátenni bármit, ezáltal változatossá tehetjük vele a reggelinket /sütijeinket.
A granola legfontosabb és szükséges alapanyagja a következők, melyeket igény szerint lehet aztán változtatni:
- zabpehely, rozspehely, búzapehely, árpapehely vagy bármilyen gabonapehely
- apró magvak pl. tökmag, szezámmag, lenmag, tökmag, mák
- nagyobb magvak pl dió, mogyoró, mandula, törökmogyoró, kesudió, paradió, pekándió - ez az alapja, erre fognak "rátapadni" a hozzávalók
- opcionális: csokidarabok, gyümölcsdarabok
Diós - kókuszos granola összetevői, eredeti recept innen: http://smittenkitchen.com/blog/2012/11/granola-crusted-nuts/
- 250 g zabpehely (vagy a fent említett gabonák valamelyike / mix-e) (160 g ch)
- 20 g cukormentes kókuszőrlemény (ha kókuszreszelék vagy kókusz chips esetén kávédarálóban őröljük meg egy kicsit) (2 g ch)
- 3-4 ek lenmag (vagy tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag, stb.)
- csipet tengeri só
- 1 db tojásfehérje
- 2 ek víz
- 150 g dió (vagy bármilyen nagyobb méretű olajos mag) (17 g ch)
- stevia / xilit / agavé szirup ízlés szerint (steviat tettem bele)
- fahéj, vanília (ennél több fűszerrel nem érdemes ízesíteni)
Elkészítése:
1.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
2.
Előveszünk egy nagyobb méretű tepsit és kibéleljük
sütőpapírral, erre kerülnek majd rá a granola darabok.
3.
Egy nagy tálba összekeverjük a zabpelyhet, kókuszt. Majd
sózzuk, meghintjük fahéjjal és belekeverjük a lenmagot is, illetve amilyen
magot használunk. Ha esetleg túl darabosnak tűnik, így az egész keveréket pár
fordulatra kávédarálóba tesszük. Fontos, hogy ne legyen lisztes, maradjon darabos.
4.
A tojásfehérjét felverjük habverővel kevés steviaval/nyírfacukorral
(xilit) és 2 ek. Vízzel. Egészen habosra verjük, de nem keményre. Ebbe kerülnek
majd bele a nagyobb magvak (nálam dió)
5.
A diódarabokra öntjük a felvert tojáshabot, összekeverjük,
kicsit rázogatjuk, hogy mindenhová jusson a tojásfehérjéből. Ez fogja majd „megtapasztani”
a zabos őrleményt.
6.
Végül a tojással összekevert diót a zabos tésztához
forgatjuk. Nem fog teljesen összetapadni a tészta, csak kisebb - nagyon darabokra
fog összeállni. Ha valaki szereti és eheti is, az most tegyen bele mézet / agavé
szirupot, ezzel még jobban össze fog állni a tészta.
7.
Sütőbe toljuk és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Kb. egy heti adag (7 napra elegendő), napi adag 25 g ch / nap
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése