Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én alig találok olyan müzliszeletet a boltokban amiben ne lenne valami cukor, telenyomják mindenféle cukorsziruppal (glükóz), citromsavval, tartósítószerrel (kén - dioxid), nedvesítőszerrel (glicerin), aromával, zselésítő anyagokkal, zsírokkal. Szóval... nincs más megoldás, házilag kell elkészíteni, hogy minden nemkívánatos összetevőt elkerüljünk :) Nem csináltam sokat egyszerre, kb. 5 kisebb darab készült belőle, hűtőbe tettem, pár napig eláll. A cukorbetegek diétájában (méz nélkül készült változatban) inkább tízórait, vagy esetleg uzsonnát lehetne kiváltani vele (mondjuk sportolás előtt)! Nem annyira alacsony a a teljes szénhidrát tartalom (az aszalt gyümölcsök és a méz miatt), de legalább megbízható alapanyagok vannak benne, ami 100%- ben egészséges!
Hozzávalók (5-6 db, a boltokban is kapható méretű müzliszeletre, kb. 8*5 cm):
- 150 g zabpehely (96 g ch) vagy rozspehely (113 g ch) vagy hajdinapehely (gluténmentes! 105 g ch)
- 20 g mogyoró (3 g ch)/mandula(1,4 g ch)/dió(2,4 g ch) durvára vágva
- 20 g napraforgó mag vagy tökmag (~ 2 g ch)
- aszalt gyümölcs (áfonya, feketecseresznye, banáncsipsz, mazsola, stb.), vigyázz vele, mert magas a szénhidrát tartalma (~ 80 g ch/100 g), amit én javaslok az a következők:
- 20 g aszalt vörös cseresznye (3 g ch)
- 20 g aszalt papaya (7 g ch)
- 20 g aszalt goji berry (4 g ch), lehet kapni bioboltokban, már láttam nagyobb közértekben is!
- 4-5 ek pépessé tört gyümölcs (erre kiváló pl. 4-6 db érett eper 7 g ch, 1/2 db érett banán 12 g ch, 2 db alma 14 g ch)
- 2 ek. nyírfacukor (xilit) vagy steviapor
- 2-3 ek méz (82 g ch/100 g)/juharszirup (67 g ch/100 g)/agávé (75 g ch/100 g)
- 1-2 ek napraforgó olaj vagy repce olaj (vagy mogyoróvaj is jó (~ 2 g ch), bioboltokban kapható)
- 1/2 tk őrölt gyömbér, 1 tk fahéj, 1tk vanília vagy vaníliacukor, kókuszreszelék (opcionális)
Elkészítés:
- A zabpelyhet egy keverőtálban összekeverjük az olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel és kevés olajjal. Ha nagyobb darabokat használunk (pl dió, pekándió) érdemes azokat előtte kávédarálóban durvára aprítani.
- A gyümölcsöket pépesítjük egy villával vagy turmixgép segítségével. Amennyiben almát használunk, almaszószt főzünk előtte belőle: az almákat héjuktól megszabadítva kockára vágjuk, egy lábasba tesszük 2 ek citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 5-10 perc alatt pépessé főzzük, kevés vizet hagyjunk rajta a többit leöntjük, majd összeturmixoljuk.
- Az elkészült gyümölcsszószt ízesítjük, majd összeforgatjuk a gabonakeverékkel. Mindenképp kerüljön bele méz vagy valamilyen növényi szirup, az fogja majd össze a gabonás keveréket. A lényeg, hogy teljesen összetapadjanak a gabonapelyhek a magvakkal és aszalványokkal.
Egész nyugodtan lehet beletenni más összetevőket, ha más ízesítésű müzli
szeletre vágyunk. De az alap összetevőket mindenképpen tartsuk meg (gabona,
magvak, aszalt) Kerülhet bele a fentieken kívül még étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér
csokoládé darabokat, vagy más, jó minőségű müzli alap. (vigyázz, hogy cukormentes legyen!)
Egy szelet, ha jól válogatod össze az összetevőket 20-25 g ch-ot tartalmaz (a fenti vastagon szedett összetevőkkel)! Nagyrészt lassan szívódó szénhidrátot tartalmaz (teljes kiőrlésű gabona), de van benne sok - sok gyorsan szívódó is (gyümölcsök) ezért mindenképp a reggeli órákban, inkább tízóraira javasolt, vagy sportolás előtt 1 órával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése