búzacsíra
B-17
vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér
oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást,
elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni
védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó.
Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.
hajdinacsíra
Magas a
fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az
érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.
zab-, rozs-, búzacsíra
Magas a B- és
E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes
működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.
adzukibabcsíra
Édes ízű, vesék
működését serkentő, természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő,
vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Jelentős vasforrás. Csíráztatva nem okoz
bélgázosodást.
lencsecsíra
Jelentős a
rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések
után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért
alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-,
cink- és krómtartalma.
szójababcsíra
Tartalmazza az
összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.
zöldborsócsíra
Természetes
inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő.
Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.
mungóbab csíra
Kiemelkedően magas
a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Csíráztatott formában
könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást.
lenmag csíra
Esszenciális
zsírsav tartalma gátolja a koleszterinlerakódást, gyulladáscsökkentő.
napraforgómag csíra
A fogyókúrázók
legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony
hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kálciumot, fehérjét és
E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje),
méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges
bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges az ép
fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és
izomtónushoz. Klorofill-tartalma segíti a vér oxigénszállítását. A vas a
vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. A magnézium
segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját. A jód a pajzsmirigyhormon
alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez.
brokkolicsíra
Sulphoraphane-t
tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást.
édesköménycsíra
Erjedés- és
puffadásgátló. Kismamák mindennapi étrendjébe tejszaporító hatása miatt érdemes
beépíteni.
fokhagymacsíra
A népi
gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő.
Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.
hagymacsíra
Antibiotikus és
méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre.
Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló
képességét.
póréhagymacsíra
Természetes
antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. Egyesíti a hagyma és a fokhagyma
élettani hatásait. Emésztőszervekre jótékony hatású.
retekcsíra
Természetes
antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a
felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén
megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, tisztítja a
húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Csökkenti
a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a
pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.
vöröskáposzta csíra
Fekélygyógyító,
gyulladáscsökkentő, U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét
biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító.
Kálciumtartalma megegyezik a tejével.
bazsalikomcsíra
Gyulladáscsökkentő,
immunerősítő, eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén. Vizelethajtó,
vesetisztító, kőoldó.
lepkeszegmag csíra
(görögszénacsíra)
Koleszterindiéta része,
elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású.
Ajánlott meghűlés és fertőzések esetén. A lecitin a központi idegrendszerre
hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést.
Tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehérvérsejt
túlképződést. Csökkenti a pánikrohamokat, lázcsillapító, segíti az
inzulintermelést, leköti a gyomorsavat. Szeléntartalma erősíti az
immunrendszert. Nagyon erős antioxidáns. Javítja az étvágyat, segíti az emésztést.
Flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz. Fiatalítja a sejteket.
Karcsúsít, mert tisztítja a szervezetet és bontja a zsírt. Vízhajtó hatású.
lóherecsíra
Általános
közérzetjavító, vitalitást fokozó. Alkalmazható a változókori hőhullámok
enyhítésére.
lucernacsíra
Ásványi só tartalma
lúgosítja a vért – candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a
koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A
mangán csökkenti a vércukorszintet. Magas klorofill-tartalma miatt szív- és
érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. B12-vitamintartalma a
vérszegénységen segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását,
csökkenti a vérzéseket. A növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának
megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit, szoptatós
anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők
gyógyhatású tápláléka, roboráló hatású. Magas a fehérjetartalma.
L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.
káposztarepce csíra
Magas az omega-3 és
omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak
rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését,
javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Segíti a kollagén termelődést,
ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízháztartását. Emeli a
vörösvértest számot, csökkenti a magas koleszterin szintet.
mustárcsíra
Izzasztó hatása
miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Tisztítja a vért, az
emésztőrendszert és a májat. Hajhullás megállítására is javasolható.
rukkolacsíra
A zsázsához hasonló
élettani hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségű telítetlen zsírsavtartalma
miatt szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin
tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat.
zsázsacsíra
Gyógyhatása miatt
ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra
rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, 80%-ban tartalmaz
telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri
betegségeknél. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Magas E-vitamin
(1200mg/kg) tartalma értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, egyben
vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és
szelén) erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a
gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a
férfierőt.
És akkor a recept... Nagyon egyszerű
elkészíteni, ugyanis az össze összetevőt - alapelem a csíra - aprítógépbe téve
összeturmixoljuk, fűszerezzük, majd gombócokat formálva belőle sütőpapírral
bélelt tepsibe pici olajjal meglocsolva 200 fokon megsütjük.
Összetevők:
- 150 g itt és most :) lucerna és vagy brokkoli csíra
- 2 szál sárgarépa lereszelve
- 2-3 kanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 tojás
- 1/2 lila hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- rozmaring, kakukkfű aprítva (saját kertből)
- só, bors, olíva olaj
Amennyiben nem
állna össze a massza, fel lehet turbózni kevés főtt rizzsel és ezáltal
tartalmasabb lesz az ételünk is! Én most csináltam ilyet is és olyat is, a
tetejét tökmaggal szórtam meg, még a sütés előtt:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése