Dr. Kollath Werner egy német orvos fejlesztette ki a módszert, aminek alapja valójában a nyers étkezés, a nyers reggeli, egészséges (cukrozatlan) összetevőkkel. Annyiban tér el a többi egészséges müzlis reggeliktől, - vagyis a már megszokott tejjel felöntött és azonnal fogyasztható müzlis reggeliktől - hogy itt a zabpehely teljesen natúr és bio (bár ez a másiknál is érvényes lehet akár:)), valamint a pelyhet (rozs, búza, zab) a reggelit megelőző éjjel be kell áztatni (a hozzáadott magvakkal együtt). Az áztatás során egy vegyi folyamat megy végbe és ebben rejlik a maximális tápértéke az ételnek.
Innentől kezdve bármivel fel lehet turbózni (gyümölcsök, magvak) de ez valójában a Kollath reggeli alapja.
Hozzávalók (egy személyre):
- negyed bögre (~ 15 g = 10 g ch) natúr nagyobb szemű zabpehely (apró szemű könnyen elázik, ezért az itt annyira nem jó)
- 2 ek őrölt lenmag (~ 1 g ch)
- 1 ek mazsola (~ 5 g = 4 g ch) vagy más aszalt gyümölcs (én még fagyasztott meggyet dobtam rá ~ nincs 1 g ch)
- 1/2 alma (~ 4 g ch)
- 1 ek apróra vágott dió (~ nincs 1 g ch) vagy más magőrlemény (mák 24 g ch/100g, mogyoró 15 g ch/100g, mandula 7 g ch/100g, napraforgómag 15 g ch/100)
- 1-2 ek. citromlé
- csipetnyi fahéj, kardamom
- 1 dl növényi tej (zab, rizs, szója) ~ 6 g ch
- Előző este a zabpelyhet és a lenmagőrleményt egy müzlis tálba vegyítek majd felöntöm kb. annyi vízzel, hogy pontosan ellepje. Fontos, hogy víz legyen, mert ez a módszer lényege, reggelre a magvak megduzzadnak így főzés nélkül max picit rámelegítve rögtön lehet is fogyasztani. A mazsolát vagy más magvakat is beáztatom egy másik edénybe.
- Reggel a kettőt egy edénybe öntjük, majd jöhet rá az apróra vágott vagy reszelt alma és/vagy más gyümölcsöt. Én még pár szem meggyet dobtam rá.
- Adjuk hozzá a diót vagy más magvakat + a citromlevet.
- Szórjuk meg az egészet fahéjjal
- Tálaljuk kevés növényi tejjel
Gondolkodom egy sült tökös verzión is... annyit sütöttem (natúrat is) tegnap, hogy nem tudok mit kezdeni vele... :)
Forrás:
http://metropolita.hu/2009/01/20/mit-jelent-a-kollath-reggeli-es-mire-jo/
http://antalvali.com/hirek/kollath-reggeli-elonye.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése