Szeretem a lencsét, csináltam már lencsepástétomot, legutóbb lencsesalátát (coming soon...), korábban lencsefasírtot is készítettem és még rengeteg módon el lehet készíteni! A rizs pedig nagy kedvenc nálam, főleg a barna rizs, ami annyiban különbözik a fehér társától, hogy csak a külső héját hántják le betakarítást követően, míg a fehérnél a rizsszemeket addig tisztítják míg minden réteg le nem jön róla és ki nem fényesedik, ezáltal minden rosttól meg is szabadítják.
A barna rizst tehát alig dolgozzák fel, rengetek ásványi anyagban "marad benne", így sokkal egészségesebb, mint a fehér változat. Igaz, hogy a fehér rizs főzési ideje kevesebb, hamarabb megfő, de annak köszönhetően, hogy kevesebb rostanyagot tartalmaz, a felszívódása is "gyengébb" ill. gyorsabb. A barna rizs glikémiás indexe (Tápanyagtáblázat GI index-szel) tehát sokkal kedvezőbb, cukorbeteg diétába jobban beleilleszthető. Köztudott, hogy a rizs, gluténmentes is, tehát ez egy gluténmentes recept is egyben! :)
Az eredeti receptet itt találjátok, bár ez árpagyöngyével készül, ami szintén nagyon finom, csak sajnos glutén és magasabb GI (glikémiás) index-szel rendelkező gabona.
Hozzávalók:
- 100 g barna lencse (előző este beáztatva) 53 g ch
- 50 g barna rizs, 38 g ch
- 80 g sárgarépa, 6 g ch
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 l zöldség alaplé
- 1/2 citrom leve és héja
- só, bors, 1 kk római kömény, 1 kk koriandermag őrlemény
- egy nagy csokor kakukkfű / 2-3 kk kakukkfű őrlemény
- babérlevél, zsálya, 1 gerezd fokhagyma - lencsefőzéshez
Elkészítés:
- A lencsét egy egész éjszakára beáztatjuk, majd másnap babérlevéllel, zsályával és egy gerezd fokhagymával feltesszük vízzel főni
- Egy másik edénybe pedig feltesszük főni a barna rizst, mivel ennek is hosszabb a főzési ideje, ezért célszerűbb külön megfőzni, nem teljesen puhára, csak félkész állapotra
- Sárgarépát meghámozom és apró kockára vágom, hagymát szintén összevágom
- Az összevágott hagymát kevés kókuszolajon megpirítom, majd beleteszem a zúzott fokhagymát és végül a sárgarépát is, összekeverem. ízesítem: só, bors, római kömény, koriandermag és kakukkfű is mehet rá. Az egészre ráöntöm a zöldség alaplevet és összeforralom.
- Félidőben beleöntöm a félkész rizst is és együtt főzöm, majd az utolsó pár percben a megfőtt, lecsepegtetett és babérlevéltől, fokhagymától és egyebektől (miben főtt) megszabadítva a levesbe teszem és összeforralom
- Lehúzom a tűzről, meglocsolom 1-2 ek citromlével, a héjából is reszelhetek bele egy keveset az egészet összekeverem, ha szükséges, még ízesítem, de egyébként készen is vagyunk :)
Kb. 4 adag készült, kb. 25 g ch / adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése