A kelbimbó a brokkolihoz hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik (Brokkoli hasznos tulajdonságai), szintén sötétzöld - > antioxidáns, szabadgyökmegkötő...
Ezt a receptet Anyukámmal együtt alkottuk, miután a kelbimbót semmilyen formában nem bírtam korábban megenni és ki lehetett engem a világból üldözni vele... most már egészen más a helyzet, kezdem megkedvelni más formájában is. Na, de ez a kelbimbó - recept annyira jól "össze van rakva", hogy bármennyit meg bírnék enni belőle! :)
Hozzávalók:
- 300 g kelbimbó (18 g ch - nagyon jól és lassan szívódó szénhidrát)
- 50 g quinoa (gluténmentes gabona, aprószenű, kisebb mint a rizs, sajnos drágább is, de alacsonyabb a GI értéke, kb. 35 g ch / 50 g)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió, rozmaring, bazsalikom
- 3 dl paradicsomsűrítmény (vagy mi is készíthetünk: lobogó vízbe beledobjuk a paradicsomokat (3-4 nagyobb darab) majd kb. 6-8 perc elteltével leszűrjük, héjukat lehúzzuk és levével együtt összeturmixoljuk, vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyékony, sűrűnek kell lennie!)
- kókuszolaj
- opcionális: sajt, tejföl (én light mozzarellát morzsoltam a tetejére)
Elkészítés:
- Sütőt elmelegítjük 200 fokon
- Kelbimbókat félbevágjuk, kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd fokhagymát, beletesszük a kelbimbókat, kicsit pároljuk. Majd felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval is meghintjük és 1-2 kk őrölt rozmaringot is teszünk bele. Puhára főzzük.
- Kb. 15 perc után félrehúzzuk és leszűrjük.
- Közben vizet felteszünk főni (kétszeres mennyiséget) és a quinoát puhára főzzük. (lehet helyettesíteni barnarizzsel is vagy keverni is lehet fele-fele arányban, ilyenkor a rizst főzzük előbb, majd az utolsó 10 percben hozzátesszük a quinoát is főni)
- Ha megfőtt a quinoa (rizs), akkor leszűrjük és lecsepegtetjük.
- Elkészítjük a paradicsomsűrítményt: paradicsomokat a főzés után héjától megszabadítva turmixgépbe dobjuk, sózzuk, borsozzuk és egy csokor bazsalikomot is dobunk bele, az egészet összeturmixoljuk. Közben kóstolgatjuk, ha kell még ízesítjük
- Sütőtálat veszünk elő és rétegezzük a hozzávalókat: 1 réteg kelbimbó, 1 réteg quinoa, és végül mégegy réteg kelbimbó.
- Az egészt leöntjük paradicsompürével, VAGY telföllel és aztán paradicsompürével VAGY mozzarellát morzsolunk a tetejére és aztán öntjük le paradicsompürével
- Sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése