A csicsóka angolul jeruzsálemi articsókát jelent, függetlenül attól,
hogy semmi köze az articsókához és még csak nem is Jeruzsálemből származik! A
virágja a napraforgó virágjára hasonlít, a napraforgó olaszul pedig girasol, valószínűleg
a hasonló hangzás miatt nevezik jeruzsáleminek. A gumója hasonlít a kicsírázott
krumplihoz, belseje viszont sokkal fehérebb, mint a krumplinak, de szerteágazó is
lehet, ezért a gyömbérhez is szokták hasonlítani. Íze jóval édesebb, mint a
közönséges krumplinak.
A csicsókát piacon szoktam beszerezni, de sajnos nem minden
piacon kapható, viszont felfedeztem, hogy létezik online zöldségrendelés, tehát online zöldség -/ gyümölcs rendelés. Pár nappal a kiszállítás
előtt megrendeled, és nemsokára mehetsz is érte, vagy ha nem tudsz érte menni,
mert olyan sokáig dolgozol (mint én :-( ) akkor kiszállíttatod. Az a jó benne, hogy a rendelt mennyiségeknek
megfelelően gyűjtik be a termést, magyar gazdálkodóktól, láthatod a pontos forrást,
kiválaszthatod, hogy 50 km-es körzetből származzon, sőt ha nagyon ragaszkodsz hozzá,
akkor válogathatsz a csak bio-termékek közül is, de minden termék alapból megbízható
gazdálkodásból származik! Én innen rendelek: www.szatyorbolt.hu vagy www.nekedterem.hu. Ha valaki ismer más forrást is, az azonnal szóljon! :)
A csicsókának nagyon magas a rost tartalma, sokkal magasabb,
mint a közönséges krumplinak. Fontos inulint tartalmaz, ami a szervezetben
fruktózzá (gyümölcscukor) alakulva könnyebben és gyorsabban emészthetőbb a
répacukornál. Egyfajta ballasztanyagként működik, vagyis fokozza a
jóllakottságot, felgyorsítja az emésztést így meggátolja a székrekedést. Jelentős
kálium, kalcium, magnézium, cink és B vitaminok forrása, ráadásul aminósavakat is
tartalmaz, segítve ezzel az izomépítést (kondizók előnyben! J). De a legfontosabb jellemzője
mindközül, hogy kiváló probiotikum az inulinnal köszönhetően, vagyis segíti a bélben
a „jó” és egészséges baktériumok működését. Nem emeli a vércukorszintet, vagyis a cukor lebontásához nincs szükség inzulinra, még nagyobb mennyiség fogyasztása esetén
sem. (forrás: Jonny Browden Phd.: Low – Carb Life: Chossing the Diet That’s Right for You from Atkins to Zone)
Sokféle formában ehetjük, levesként, vagy köretként (Csicsókás cukkini sütőben), étrend-kiegészítők formájába is kapható; inulin porként vagy lekvárként láttam már sok helyen.
És akkor a recept, téli leves, vagyis csicsóka krémleves felturbózva gombával és kevés törökmogyoróval. A recept a téli Szufléból való egyébként. (2012. Téli szám)
Hozzávalók (4 személyre):
- 350 g megtisztított csicsóka (84 g ch)
- 200 g vargánya gomba (10 g ch)
- 1,5 l húsleves alaplé
- 1 fej vöröshagyma (8 g ch)
- 30 g törökmogyoró durvára törve (kb. 3 g ch)
- kakukkfű, só, bors
- Csicsókákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd alufóliába tekerve kb. 20-25 percre kb. 200 fokra a sütőbe tesszük.
- A félig megpuhult csicsókákat sütőből kivesszük, kókuszzsíron az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd beletesszük a csicsókát, picit összeforraljuk majd felöntjük alaplével, megszórjuk kakukkfűvel és kb. 15 percig főzzük, majd félretesszük, picit hagyjuk kihűlni.
- Elővesszük a botmixert és sűrű krémmé pürésítjük a levest. (eredeti recept szerint itt kerülhet bele egy evőkanál vaj, én ezt kihagytam belőle). Valójában ezáltal a leves alapja össze is áll, nem teszek bele se tejfölt, se tejszínt, maga a csicsóka tartalmaz minimális keményítőt, így önmagában is sűrű lesz a leves.
- Jöhet a feltét: a gombát apróra vágom és forró serpenyőben kókuszzsírral és kevés kakukkfűvel barnára pirítom, majd mehet bele a törökmogyoró, sózom és borsozom és még pár percig összeforralom, és a kiporciózott leves tetejére szóróm.
Összesen 4 adag készült, nem lett túl sűrű (de én így szeretem), és adagonként 26 g ch-ot tartalmaz, a sok - sok inulinnal együtt! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése