Tegnap rendeltem zöldségeket, most egy új helyről. Elviekben minden bio. Háát... én még ekkora csicsókát életembe nem láttam. (egy korábbi bejegyzés a csicsókáról: Csicsókakrémleves pirított gombával és törökmogyoróval) Ugye alapvetően a csicsókának édes az íze (és én annyira nem vagyok oda az édes és egyben sós ételekért), viszont ez a csicsóka isteni finom, nem túl édes, ropogós is, szóval nagyon finom lett :) A spenót is a szállítmánnyal érkezett, sötétzöld, de annyira "gyenge", hogy még magában is ehető... reggelre tettem is a reggeli turmixomba ;) (Reggeli zöld turmix (smoothie))
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 200 g csicsóka (ez az alap és mivel nagyon hasznos összetevője az inulin, ne fukarkodjunk vele, kb. 24 g ch / 100 g)
- 300 g spenót (B6 vitamin, lúgosít, nincs benne szénhidrát, - > tökéletes! :D)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió
- 2-3 db aszalt paradicsom
- 1 csokor majoranna, száráról lehúzzuk a leveleket és apróra vágjuk / őrleményként 2-3 kk
- kókuszolaj
- parmezán sajt
- 1-2 kk bazsalikom vagy egy csokornyi bazsalikom levél
- 4-5 ek tökmag száraz serpenyőben pirítva, majd apróra törve
Elkészítés:
- A csicsókákat alaposan megmosom, ha kell a héját is levágom, de ha jól megtudjuk tisztítani, akkor nem szükséges. Mivel nem sima a felülete, mint a krumplinak, egy kicsit macerásabb megmosni, érdemes erre egy zöldségtisztító kefét használni (amit csak erre a célra használunk)
- A csicsókát nagyobb darabokra vágjuk, kevés sóval egy edényben vízben félkészre főzzük
- Spenót leveket is megmossuk, lecsepegtetjük és megszárítjuk
- Hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajjal pár pillanatig pároljuk, majd beletesszük a spenótleveket is, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és majorannával is ízesítjük, kicsit összefonnyasztjuk, utolsó pillanatban a feldarabolt aszalt paradicsomommal is összeforgatjuk
- Egy üvegtálat veszünk elő, amibe a leszűrt félig puhára főtt csicsókát rendezzük, majd erre tesszük rá a spenót leveleket az aszalt paradicsomokkal és 15-20 perc alatt sütőben összesütjük. (só, bors, szerecsendió, ha még kell, azzal fűszerezzük)
- Előveszünk egy serpenyőt és zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagokat, majd kicsit összetörjük
- A sütőből kivesszük a sült csicsókát a spenót toppinggal és megszórjuk tökmaggal, ha szeretjük, akkor kevés parmezánsajttal is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése