Szeretem a brokkolit, igaz régebben problémáim voltak az elfogadásával... mármint az íze miatt, aztán mivel rengeteg hasznos tulajdonsága van a "fura" íze mellett és egyre többet olvastam róla, kezdtem megkedvelni ezt az egészen sötétzöld növényt! :) apropó, tudtátok, hogy a sötétzöld színű zöldségek a rák és egyéb daganatos sejtek előfordulását csökkentik, ugyanis tele van antioxidánsokkal? + a brokkoli még béta karotinban is gazdag, mint sok más sárga, narancsszínű vagy sötétzöld növény!
A brokkolit a testépítők is szeretik, mert rengeteg kalciumot tartalmaz, ami segíti a szálkás izomzat elérését vagyis a kalcium hatással van a zsír lebontására és raktározására. Ezen kívül rengeteg krómot is tartalmaz, ami szükséges a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, ráadásképpen pedig a vércukorszint szabályozásban is szerepe van, növeli a sejtek inzulinérzékenységét. És ha mindez még mindig nem lenne elég, akkor jó ha tudjátok, hogy ösztrogénszabályzó hatása is van (mellrák ellen véd!), vagyis segít lebontani az ösztrogént a (női) szervezetben. (erről picit bővebben, de érthetően itt olvashattok: http://www.hormonharmonia.hu/eletmod/osztrogen-lebontasa/)
És akkor a recept! Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli rózsáira szedve
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 ml alaplé / vagy bio zöldségleves kockával felöntött tiszta víz
- 2 ek növényi tejszín
- só, bors, szerecsendió
- kókuszzsír
Elkészítése:
- A brokkolit rózsáira szedem és alaposan megmosom.
- Egy edényben felforrósítom a kókuszolajat és beledobom az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is. Megforgatom benne a brokkoli rózsákat, végül pedig felöntöm alaplével vagy sima tiszta vízzel és zöldségleves kockával puhára főzöm a brokkolikat.
- Kb. 15- 20 perc után félrehúzzuk a tűzről és kézturmix segítségével pürésítjük.
- Visszatesszük pár perce a főzőlapra és kevés tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval összeforraljuk.
A brokkolinak szénhidrát tartalma annyira kevés, hogy a cukorbeteg diétában nem kell vele számolni, tehát önmagában a leves kevesebb mint 10 g szénhidrátot tartalmazhat. (szénhidrátot jelenthet a tejszín - ezért akár ki is lehet hagyni -, de a hagymákban is van csekély mennyiségben, valamint maga a zöldségleves alap is tartalmazhat minimális mennyiségben)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése