Én+a blogom

" Ez egy újabb gasztro-blog? - Annál ez azért több lesz, nagyon remélem!"

Sziasztok,

Ha a blog lényegét akarnám leírni pár szóban, akkor azt így fogalmaznám meg: csökkentett szénhidrát (inzulinrezisztencia) diéta, gasztronómiai utazás  ide-oda és a saját kreativitásom kiélése mindeközben :)

Aki pedig a részletekre is kíváncsi, íme: Próbálok minél egészségesebb, tisztább összetevőjű élelmiszereket felhasználni (odafigyelve a tartósítószerre és egyéb adalékanyagokra)
Kerülöm a finomított fehér lisztet, a glutént és keményítőt is. Tudatosan használok olyan gabonákat amik glutén mentesek. Ilyen például a köles, amaránt, hajdina, vagy a quinoa. Egyes kutatások szerint (pl. Kína tanulmány) a túlzott hús és állati eredetű fehérje fogyasztása se kifejezetten jó, pl cukorbetegség esetén sem. Vannak ételek, amiknél ki lehet váltani a tejet növényi tejjel (pontosabban itallal, mert ez valójában a gabona főzése során visszamaradt víz), viszont számolni kell akkor annak magasabb szénhidrát tartalmával.
És akkor mit lehet enni? :) Sok-sok zöldséget és némi gyümölcsöt is! A zöldségek lassan szívódó hatásúak, ezért a szervezet inzulinkibocsátását kellően tudják szabályozni, valamint nagyon sok, leginkább zöld zöldség lúgosító hatású is egyben.

Szeretem a gyümölcsöket, főleg süteményben szívesen használom őket, egyfajta cukor helyettesítőként is.

Végül pedig ott van még a fehér cukor, amire érdemes odafigyelni. A legtöbb hazánkban vásárolható fehér és barna cukrot a cukorrépából nyerik, de lehet kapni ún. cukornádból készült cukrot is. Mindkét típusú cukornál ugyanúgy a növény nedvéből nyerik ki a cukrot,  áztatják, préselik majd szárítják és a végén kristályos formára hozzák. A barna cukor például csak a melasz (ami egy ásványi anyag) által kapott sötétebb színében különbözik a fehér társától, tehát valójában nem sok különbség van a kettő között. De léteznek más cukorhelyettesítők, mint például a méz, fruktóz (=gyümölcscukor), datolya cukor, avage nektár, nyírfacukor (xilit), stevia, és egyéb mesterséges édesítők.

A receptek nagy részét  (vagy ha úgy tetszik a vázát ;)  nem feltétlen én találom ki, inkább csak megpróbálom átalakítani és egészségesebbé tenni kedvenc ételeimet, azáltal, hogy a megszokott zsíros, fehér lisztes, cukor dús ételeket egészségesebb alapanyagokkal helyesítem. Az ételek szénhidrát tartalmat is feltüntetem, nem azért mert ez egy szénhidrát diétát követő blog :) , hanem mert a cukorbetegségre hajlamos betegeknek (mint pl nekem) igenis fontos, hogy milyen (többségben inkább lassan felszívódó) szénhidrátot és mekkora mennyiségben fogyasztok az egyes étkezések során (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora formájában - ugye mindenki legalább ötször étkezik/nap? :))

Röviden és tömören ez lennék én és a blogom :)

Ha írni szeretnél nekem, akkor ezt itt teheted meg: anniestaste@gmail.com

Köszönöm! 
Ani