2016/03/07

Diós - mandulás répatorta

Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy szerelmes répatorta :) ugyanis valentin napra készült (a képek alapján ez úgyis mindenkinek egyértelmű lesz) de természetesen a szíves dekorokat elhagyva bármikor, bárkinek elkészíthető. 

Hozzávalók: 
  • 200 g szénhidrátcsökkentett liszt (kb. 35 g/100 g ch, itt 70 g ch) - már lehet ilyen lisztkeveréket kapni, sokkal kedvezőbb a szénhidráttartalma, mint a sima teljes teljeskiőrlésű liszteknek (én mediline-ban veszem, ott nagyon sokféle van)
  • 500 g sárgarépa frissen reszelve (4-5 db) (40 g ch)
  • 100 g dió durvára darálva (12 g ch) 
  • 100 g mandula lisztté őrölve (7 g ch) 
  • 1,5 dl olaj
  • 180 g eritrit (vagy lehet nyírfacukor is, de annak van minimális szénhidráttartalma, míg az eritrittel nem kell számolni)
  • 3 db tojás 
  • 2-3 cm gyömbér apróra lereszelve
  • 2 tk narancspor (elhagyható, DM-ben szoktam venni) 
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • pici só
  • torta tetejére: 200 g mascarpone, 1 dl narancs leve és héja (én DM-ben szoktam vásárolni bio narancsreszeléket, egy egész tasakkal bele szoktam tenni és ha nincs itthon narancs, akkor vizzel pótolom a nedvességet), 2 ek eritrit, 1 tk vanília őrlemény
Elkészítés: 
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  2. Lereszeljük a tiszított répákat (ha van food processor, akkor azzal egyszerűbben meg tudjuk ezt tenni) 
  3. Száraz összetevőket egy nagy tálba keverjük: vagyis a lisztet, diót, mandulalisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket (narancs, gyömbér, fahér, kardamom, só). Egy másik edényben pedig habbá verjük a tojásokat a cukor helyettesítővel, óvatosan hozzáadagolva az olajat is. 
  4. A reszelt répát hozzákeverjük a lisztes keverékhez, jól oszlassuk el. Majd óvatosan beleforgatjuk az eritrittel felvert tojásokat. 
  5. Előveszünk egy 23 cm-es tortaformát és beleöntjük a tésztát (olajozni és lisztezni nem kell, olajos a tészta önmagában) és mehet is a sütőbe kb. 160 fokra és 50 percre. Tűpróbával azért ellenőrizzük, mielőtt kivennénk a sütőből. 
  6. Miközben sül a torta, elkészítjük a krémet, amit a tetejére fogunk tenni. Mascarpone-t összekeverünk kevés cukor helyettesítővel, reszelt narancshéjjal és kevés vaníliával. Ha nagyon sűrű lenne, higíthatjuk narancslével vagy vízzel is. 
  7. Ha elkészült a torta, hagyjuk a formában kihűlni, akár egy éjszakán át a hűtőben is összeérni az ízeket. Ha kihűlt, mehet rá a krém és azzal tovább hűtjük a felhasználásig. Azt tapasztaltam, hogy sokkal finomabb a többnapos répatorta, mint aznap, a répától hidratált marad a tésztája és nagyon puha. 
kb. 10-12 szelet vágható belőle, melynek szénhidrát tartalma egyenként 11 g ch. 




Nincsenek megjegyzések: