2013/05/28

Epres - quinoa kása

Reggelire... ! Ugyanis a quinoa nem csak köretként állja meg a helyét, hanem reggelire is kiváló bármilyen gyümölccsel, fahéjjal, vaníliával, magvakkal, nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Mivel most eper szezon van és rengeteget hoztam otthonról, így a mai reggeli egy eperrel dúsított quinoa kása lett! :) 

A quinoa egy gabona fajta, olyan apró, mint egy mag, mégis a spenótok családjába tartozik, magas a fehérje tartalma, tartalmaz B, E vitamint, magnéziumot, cinket, magas a vas tartalma is. Lassan szívódik és gluténmentes is egyben. 

Hozzávalók (1 főre):
  • 20 g quinoa (gluténmentes gabona)  ~ 14 g ch
  • 1 dl mandulatej (~ 5 g ch)
  • 2 ek fahéj
  • 15 g eper ~ 1 g ch
  • 1 ek mogyoró durvára vágva ~ 3-4 g ch
  • 1 ek lenmag (felhasználáskor porrá őrölve) vagy chiamag (kicsit drágább, de nem kell őrölni, lényegesen magasabb omega 3 zsírsav)

Elkészítése:
  1. Quinoát megmossuk, majd dupla mennyiségű vízzel feltesszük főni. Kb. 15 perc alatt megpuhul és fel is szívja az összes nedvességet. Ha nem, akkor egyszerűen lecsöpögtetjük és leszűrjük. (maradjon még meleg)
  2. Zsiradék nélkül megpirítjuk a mogyorószemeket, majd durvára vágjuk
  3. Majdnem készen is vagyunk, ugyanis a még meleg lecsepegtetett quinoát egy mélyebb tányér aljára rendezem, majd mehet bele a fahéj, kockára vágott eper, megszórjuk őrült lenmaggal és durvára vágott mogyoróval
  4. Az egészet felöntjük kevés növényi tejjel és máris fogyaszthatjuk :) 
  5. Cukorbetegek tehetnek bele xilitet vagy steviát (összeturmixoltam a tejjel és úgy öntöttem a kása tetejére) 
Kb. 25 g ch / adag! 

Nem csalás, a képen még az eper mellé került kevés ananász is... :)))) 



Nincsenek megjegyzések: