2013/04/26

Kelbimbó leves hajdinapogácsával





Egy megkésett recept, amit majd' elfelejtettem, de most itt van, olvassátok, szeressétek, csináljátok meg! :) Hajdinát már ismeritek, mert írtam róla egy korábbi bejegyzésben, pontosabban itt!

A Rita konyháján találtam rá erre a levesre, egy-két helyen módosítottam az arányokat, valamint a leves vegán verzióját készítettem el, de így is nagyon jó kis leves lett! :)

Hozzávalók (4 adag):
  • 40 g hajdina (~ 28 g ch)
  • 2 ek chia mag vagy lenmag (beáztatva)
  • 15 g csicseriborsó liszt (~ 7 g ch)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 g kelbimbó (6,1 g ch)
  • 100 g sárgarépa (8,1 g ch)
  • 1 fej csicsóka (opcionális)
  • 1 l alaplé
  • 2-3 ek őrölt zsálya
  • só, bors, szerecsendió, 1/2 tk piros paprika, kókuszolaj

Elkészítése:
  1. Elsőként elkészítjük a hajdina pogácsákat: hajdinát jól átmossuk, leszűrjük és kb másfélszeres mennyiségű vízben megfőzzük, mielőtt teljesen puhára főne, elzárjuk és hagyjuk hogy még duzzadjon egy kicsit. Akkor jó, ha teljesen felszívta az összes vizet. Ekkor hozzákeverjük a csicseriborsó lisztet (mivel ez egy gluténmentes étel, ezért nem használtam teljes kiőrlésű lisztet, egyébként nyugodtan), sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót is reszelünk bele, végül pedig a zselévé összetapadt chia magokat is belekeverjük. Ha szükséges teszünk még bele fűszereket (csemege piros paprika kiváló még bele, vagy akár zöld fűszert is). Gombócokat formázunk belőlük és kicsit félre tesszük. 
  2. Serpenyőben olajat hevítünk, abba megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a félbevágott megtisztított kelbimbókat, átforgatjuk, végül felöntjük alaplével és kicsit pároljuk. 
  3. 5-10 perc elteltével beletesszük a vékony csíkokra vágott sárgarépát is, ha teszünk bele csicsókát, akkor azt is, majd sózzuk és borsozzuk ha még szükséges és nem adott elég ízt az alaplé, végül pedig zsályalevelekkel is megszórjuk. Lefedve pároljuk még kb. 15-20 percig.
  4. Közben kisütjük a pogácsákat. Forró olajat (kókuszolaj) hevítünk és a pogácsák mindkét oldalát barnára sütjük. A tetejét sütés közben kissé megnyomkodjuk, hogy lapos pogik legyenek :) Ha nem állt volna össze a tészta, tegyünk még bele áztatott zsályamagot (chia mag) vagy szintén áztatott lenmagot. (persze, aki nem vegán az tojást tenne bele :))
  5. Tulajdonképpen készen is vagyunk, a pogácsákról a felesleges zsiradékot felitatjuk és tálalásnál a levesek tetejére helyezzük. Tehát csak fogyasztás előtt tesszük a tetejére, különben átázna és akkor már nem lenne olyan finom, ropogós íze. 
Kb. 15-18 g ch / adag (csicsóka nélkül), a fenti mennyiségekkel, szerintem felesleges ennél több hozzávalóval készíteni, ugyanis egy vagy kettő pogácsa bőven elég fejenként, különben nagyon - nagyon tömény! Ráadásul ott van még a sok zöldség, kelbimbó... hm... :)

No.1, a második kedvenc a citromos lencseleves előtt :)


Nincsenek megjegyzések: