2014/02/09

Édesburgonya saláta spenóttal és gránátalmával

Igazi ízkavalkád ez a saláta... és most hogy ráleltem erre a csodálatos zöldségre, ami félig olyan mintha gyümölcs lenne... hmm, ez valami fantasztikus! :)

A batáta, attól függetlenül, hogy burgonyának hívjuk nem áll rokonságban egyik burgonyafajtával sem, még a csicsókával sem. 38 g ch/ 100 g, ami cukorbetegség esetén nem elegendő információ, fontos tudni, hogy mennyi a GI (vis a glikémiás indexe) is. Ami jelen esetben nagyon kedvező, ugyanis 33, szemben a burgonyával, aminek 90 körüli. Tehát nagyon kedvező a felszívódása és ráadásul a gumós burgonyafélék közül (és most ide sorolom a csicsókát is) az édesburgonyának legtöbb a fehérje tartalma. Épp most olvastam a macosz-on (www.macosz.hu), hogy az orvosok ajánlják beépíteni a cukorbeteg diétájába. 

Délelőtt a Szimpla piacon jártam, ahol nagyon sok háztáji dolgot be lehet szerezni, mint házi sajtokat, frissen sütött kenyereket és természetesen hús, kolbász is van, sőt mindenféle lekvár, szörp stb... Többek között ezt a csodás batátát is ma szereztem, amiből ezt az isteni salátát csináltam. Egy kis inspirációval szolgált  Jeanine, aki a Love & Lemons szerzője, fantasztikusan jó receptjei vannak, érdemes szétnézni nála. Az eredeti verzión picit változtattam és ez lett belőle: 


Hozzávalók (2 főre)
  • 2 közepes édesburgonya ~ 200 g (38 g ch / 100 g) vis összesen 76 g ch
  • 100 g bébi spenót (és/vagy saláta, bmilyen, lehet vörös káposzta is, illetve tehetünk bele csirákat is - én is szórtam a tetejére) 0 g ch
  • 1 közepes lila hagyma nagyobb szeletekre vágva
  • 1/2 gránátalma magjai ~ 16 g ch
  • 1 marék koriander, nagyobb darabokra vágva vagy petrezselyem levél is jó! 
  • só, bors
  • 3-4 ek natúr joghurt (tejérzékenyeknek pl szója) - ami az öntet lesz. De készíthetjük máshogy is, aki nem szeretne bele joghurtot, bár szerintem a kicsit savanykás íz nagyon jó az édes burgonyával és gránátalmával. Tehát másik lehetőség a már jól bevált olíva olaj, balzsamecet, citromlé, fokhagyma, só, bors
  • pár csepp citromlé
  • pirított szezámmag (opcionális, saláta tetejére)

Elkészítése: 
  1. Sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra. 
  2. Az édesburgonyát megpucoljuk, vigyázzunk, hogy kicsit keményebb a héja, nehezebben tudjuk vágni. Majd apró kockára vágjuk, sózzuk és borsozzuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon megsütjük, kb. 20 perc. 
  3. Amíg az édesburgonya sül, összeállítjuk a saláta alapjait. Vagyis megmossuk a spenótot, lecsepegtetjük és egy salátás tálba rendezzük. Ha használunk más salátának valót is (a képen jégsaláta van még benne) akkor azt is beletesszük. A koriander leveleivel szintén így teszünk, megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. A lila hagymát megpucoljuk és vékony félkör alakúra vágjuk, azt is a salátás tálba dobjuk.
  4. Egy másik edény készítünk elő a gránátalmának. A legcélszerűbb a mosogató tálcában végezni ezt a műveletet, mert a gránátalma leve akarva akaratlanul is de ide - oda fog spriccelni, szóval, hogy később ne kelljen olyan sokat takarítani, így a következőt tesszük: a gránátalmát tetejét megskalpoljuk, majd óvatosan négy oldalról bemetsszük, nem vágjuk be teljesen. Ezt követően jöhet a mosogató feletti művelet, vagyis ahol bemetszettük ott fejjel lefelé fordítva szétválasszuk, így negyedeljük tulajdonképpen az egész gránátalmát. Egy-egy ilyen negyedet pedig egy tál felé helyezünk és úgy morzsoljuk ki belőle a magokat. Ha tudjuk is kijön, akkor fentről ütögethetjük is. (nekem ez most nem jött össze) Tehát egészen közel tartva a tálhoz, vagy akár abba benne. Biztosan fog bele menni a fehér héj részéből is, azt majd utólag kiszedegetjük. Vagy: egy vízzel teli tálban is csinálhatjuk ezt a műveletet, na akkor tuti hogy nem lesz minden gránátalmás (csempe, csap, és mi :)), mert a vízben végezzük ezt a műveletet. Egyébként talán azért is célszerűbb így, mert akkor a víz tetejére jönnek a fehér héj darabok és könnyebb eltávolítani, míg a magok lesüllyednek. A magokat leöblítjük és mehet is a bele a salátás tálba. 
  5. Ez idő alatt az édesburgonya kockák is nagy valószínűséggel megsültek... ha nem, akkor nagyon gyorsak voltunk a gránátalmával, ami kicsit hihetetlen... de végül is rutinosak előnyben :) 
  6. Ezt követően elkészítjük az öntetet és leöntjük vele a salátánkat. Vagyis natúr (bio) joghurtba belekeverünk pár csepp citromlevet, picit sózzuk és borsozzuk. A másik lehetőség pedig olívaolajba elkeverünk nagyon kevés balzsamecetet, citromlevet és kevés fokhagymát is reszelünk bele. A salátánk pedig ilyen szép lesz: 

Egy adag kb. 45 g ch-ot tartalmaz!

Nagyon cuki videó a gránátalma felbontásáról :))



Nincsenek megjegyzések: