2014/03/26

Csicseriborsó saláta árpagyönggyel (gerslivel)

+ kecskesajttal (vagy fetával), spenóttal, medvehagymával, szárított paradicsommal, brokkolival... Igazából nagyon sokminden jó hozzá, csináltam már retekkel és quinoával is! 


Hozzávalók:
  • 1-2 marék (kb. 50 g) bébispenót
  • 8-10 szál (20 g) medvehagyma
  • 1 nagyobb fej (kb. 200 g) brokkoli
  • 200 g csicseriborsó
  • 220 g bio gyöngyárpa (alias gersli)
  • 1 fej lila hagyma
  • 200 g kecskesajt (vagy feta)
  • 50 g szárított paradicsom (nem olajos változat, hanem a napon szárított, zacskóban lehet kapni)
  • 1 marék (80 g) napraforgó mag
  • 10 db olívabogyó (opcionális)
  • petrezselyem levél 
  • öntet: 1 dl olíva olaj, 1-2 ek vörösborecet, 1 tk dijoni mustár, 1 tk citromlé, 1 tk szárított fokhagymapor, 2 tk szárított oregano, 1,5 tk agavé szirup/méz (opcionális), pici só és bors

Elkészítés: 
  1. Csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk (vagy DM-ben is kapható üveges előre elkészített formában vásároljuk, és akkor csak jól átmossuk és azonnal felhasználjuk) majd másnap tiszta vízben babérlevéllel puhára főzzük. Ha készen vagyunk, leszűrjük, átmossuk és félre tesszük. 
  2. Mivel az árpagyöngynek picit több idő kell, hogy megpuhuljon (kb. kétszer annyi idő, mint a rizs főzéséhez) ezért legelőször azt készítjük el. Ha van idő, érdemes akár egy órára is beáztatni, hogy a főzési idő lecsökkenjen. Áztatást követően jól átmossuk és forrásban lévő sós vízhez adjuk, lefedve forraljuk. (kb. 35-40 perc). Ha megfőtt, leöblítjük és leszűrjük, félre tesszük. 
  3. Brokkolit megmossuk, apró rózsáira szedjük és egy mély tálba helyezzük el. Kb annyi vizet felteszünk forrni, hogy a brokkolit majd ellepje, de nem főzzük meg benne, hanem tulajdonképpen csak leforrázzuk vele. Ha nagyon nyersnek találnánk, akkor érdemes a forralt vízben hagyni pár percre, aztán leszűrjük és jól lecsepegtetjük. A másik lehetőség - én ezt nagyon gyakran csinálom - hogy nyersen minden fűszer nélkül sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a már rózsákra szedett, megmosott brokkolit és max. 10 percre a sütőbe piritom. (tehát se zsiradékot se fűszert nem teszek rá, mivel az egész salira egy füszeres öntet kerül a végén) Ha ezzel megvagyunk ezt is félre tesszük. 
  4. Jöhetnek a saláta többi hozzávalói, a medvehagymát széles csíkokra vágjuk, a spenót leveleket csak félbe, a lila hagymát pedig kockára. 
  5. Egy nagy salátás tálat veszünk elő, és sorra rendezzük benne a spenót  - és medvehagymaleveleket, csicseriborsót, árpagyöngyét, brokkolit. Majd lilahagyma, szárított paradicsom (ez elvileg már fel van darabolva apróra), ezt követően rámorzsoljuk a kecskesajtot / fetát és ha szeretjük olívabogyót is teszünk rá (én azt vékony karikára vágtam) és az egész salátástálat a hűtőbe teszem, követlenül a tálalásig. 
  6. Ezt követően jöhet az öntet elkészítése: egy edénybe elkeverem az olívaolajat a vörösborecettel (ált. max. 3/4 - 1/4 arányban használom az olajat az ecettel, hiába az összes recept ennél többet ír, én azt tapasztaltam, hogy ebben az arányban érdemes adagolni, persze ízlés kérdése... :)), kevés citromlevet csurgatok bele, majd egy teáskanál mustárral elkeverem, csomómentesre keverem. Ezt követően mehet bele a só, bors, és más fűszerek (itt oregáno és fokhagymapor került bele és picit agavé szirup vagy mézzel is lehet helyettesíteni), összekeverem ismét, , ha szükséges teszek még bele füszert (kóstoljuk meg) lefedem, majd a hűtőbe teszem felhasználásig. 
  7. Rögtön tálalás előtt előveszek egy teflon serpenyőt és zsiradék nélkül kb. egy maréknyi napraforgómagot megpirítok. Vigyázni kell vele, hogy oda ne égjen, kicsit rázogatom, amíg pirul mindkét oldala. Nem több, mint 5-6 perc és készen is vagyunk. 
  8. Végül pedig a bekészített salátára öntünk az öntetet és megszórjuk pirított napraforgómaggal. Kevés petrezselyem levéllel díszíthetjük vagy korianderrel, de mentaleveleket is el tudok képzelni rajta! :) 




Nincsenek megjegyzések: