A formára a sárgarépára, ízében pedig a burgonyára hasonlító zöldségnek lényegesen magasabb a tápértéke mint a közönséges burgonyának vagy éppen a petrezselyemnek. Viszont nem túl jó hír az inzulinrezisztenciában szenvedőknek, hogy magas a GI-je (70-100 között), magas a keményítő tartalma, tehát csak korlátozott mennyiségben lehet fogyasztani. A zöldségeknek alapvetően alacsony a GI értékük, mivel magas rosttartalommal bírnak, vannak azért kivételek, a magasabb keményítő tartalmúak, mint a burgonya vagy pl a pasztinák, melyeknek jelentősen magasabb a GI-je.
Ez a leves attól lesz igazán különleges, hogy egy indiai fűszer van benne (Jamie eredeti receptjében is), ami tulajdonképpen egy fűszerkeverék: koriander, római kömény, kardamom, szegfűszeg és édeskömény egyvelege. Min. 60 fokon kell főzni / sütni, hogy az íze igazán érvényesüljön. Itthon csak nagyobb áruházakban láttam vagy különleges ázsiai boltokban. (pl. mediline, culinaris)
Hozzávalók (4 főre):
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g pasztinák megpucolva, felkockázva (14,9 g ch / 100 g)
- kevés kókuszolaj
- 2-3 cm vastag gyömbér
- 2 tk garam masala
- 1 l zöldségalaplé (vagy tisztított víz és bele gluténmentes bio zöldségleves kocka)
- 2 dl kókusztej vagy kókuszpaszta/tejszín (opcionális)
- só, bors
- egy kis csokor friss koriander zöld / petrezselyem (opcionális)
- 1 tk szárított chili (opcionális)
Az elkészítése nagyon egyszerű, tulajdonképpen nem különbözik más krémlevestől, úgyhogy gyorsan meg is van. Ráadásul a pasztinák könnyen puhul, már nyersen is puha, legalábbis számomra nyersen is abszolút nyerő és ehető :)
- A hagymát apró kockára vágjuk és kevés kókuszzsírral puhára pároljuk.
- Mehet bele a negyedelt fokhagyma, kockára vágott gyömbér és a fűszerek, só, bors és az indiai fűszerkeverék: garam masala. Ezt így mind összekeverjük, pár percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
- Ezt követően a tálba tesszük az apróra vágott, előzőleg megpucolt (mint a sárgarépát) és megtisztított pasztinákdarabokat, összekeverjük az egészet és felöntjük alaplével. Kb. 15-20 percig hagyjuk főni, amikor teljesen megpuhul akkor húzzuk félre és kicsit hagyjuk kihűlni.
- Botmixerrel pürésítjük. Majd visszatesszük kevés kókusztej pasztával felforraljuk, ha szükség még ízesíthetjük.
- Tálalásnál tetejét megszórjuk friss koriander levéllel és nagyon kevés chilipehellyel és azonnal fogyasztjuk.
Kicsit más ízvilág, édeskés mint az édesburgonya és sárgarépa keveréke, de ad egyfajta csípős ízt a gyömbér és chili. A koriander pedig kiemeli a masala ízt... nagyon jó kis laktató leves! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése