2014/03/25

Gyömbéres pasztinák krémleves

... Jamie Oliver módra! :)

A formára a sárgarépára, ízében pedig a burgonyára hasonlító zöldségnek lényegesen magasabb a tápértéke mint a közönséges burgonyának vagy éppen a petrezselyemnek. Viszont nem túl jó hír az inzulinrezisztenciában szenvedőknek, hogy magas a GI-je (70-100 között), magas a keményítő tartalma, tehát csak korlátozott mennyiségben lehet fogyasztani. A zöldségeknek alapvetően alacsony a GI értékük, mivel magas rosttartalommal bírnak, vannak azért kivételek, a magasabb keményítő tartalmúak, mint a burgonya vagy pl a pasztinák, melyeknek jelentősen magasabb a GI-je. 

Ez a leves attól lesz igazán különleges, hogy egy indiai fűszer van benne (Jamie eredeti receptjében is), ami tulajdonképpen egy fűszerkeverék: koriander, római kömény, kardamom, szegfűszeg és édeskömény egyvelege. Min. 60 fokon kell főzni / sütni, hogy az íze igazán érvényesüljön. Itthon csak nagyobb áruházakban láttam vagy különleges ázsiai boltokban. (pl. mediline, culinaris)


Hozzávalók (4 főre):
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g pasztinák megpucolva, felkockázva (14,9 g ch / 100 g)
  • kevés kókuszolaj
  • 2-3 cm vastag gyömbér
  • 2 tk garam masala 
  • 1 l zöldségalaplé (vagy tisztított víz és bele gluténmentes bio zöldségleves kocka) 
  • 2 dl kókusztej vagy kókuszpaszta/tejszín (opcionális) 
  • só, bors
  • egy kis csokor friss koriander zöld / petrezselyem (opcionális)
  • 1 tk szárított chili (opcionális)
Az elkészítése nagyon egyszerű, tulajdonképpen nem különbözik más krémlevestől, úgyhogy gyorsan meg is van. Ráadásul a pasztinák könnyen puhul, már nyersen is puha, legalábbis számomra nyersen is abszolút nyerő és ehető :)

  1. A hagymát apró kockára vágjuk és kevés kókuszzsírral puhára pároljuk. 
  2. Mehet bele a negyedelt fokhagyma, kockára vágott gyömbér és a fűszerek, só, bors és az indiai fűszerkeverék: garam masala. Ezt így mind összekeverjük, pár percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. 
  3. Ezt követően a tálba tesszük az apróra vágott, előzőleg megpucolt (mint a sárgarépát) és megtisztított pasztinákdarabokat, összekeverjük az egészet és felöntjük alaplével. Kb. 15-20 percig hagyjuk főni, amikor teljesen megpuhul akkor húzzuk félre és kicsit hagyjuk kihűlni. 
  4. Botmixerrel pürésítjük. Majd visszatesszük kevés kókusztej pasztával felforraljuk, ha szükség még ízesíthetjük.
  5. Tálalásnál tetejét megszórjuk friss koriander levéllel és nagyon kevés chilipehellyel és azonnal fogyasztjuk. 
Kicsit más ízvilág, édeskés mint az édesburgonya és sárgarépa keveréke, de ad egyfajta csípős ízt a gyömbér és chili. A koriander pedig kiemeli a masala ízt... nagyon jó kis laktató leves! :) 





Nincsenek megjegyzések: