2012/08/25

Zabos - ricottás meggyleves

A meggy egy közép ch- kategóriás gyümölcs, nem túl alacsony a szénhidrát tartalma, tehát lehet hogy érdemesebb inkább málnából vagy eperből készíteni ezt a levest. Viszont a savanykás íze miatt, nagyon jó hozzá a ricotta, szeretem ezt a párosítást.



Hozzávalók (kb. 2 adag):
  • 250 g meggy (egy hónappal ezelőtt lefagyasztott, saját biomeggy) (28 g ch)
  • 20 g aprószemű zabpehely (a normál pehely felére törve, ezáltal könnyebben átázik) (15 g ch) -> vitatott, hogy tartalmaz -e glutént avagy sem
  • 1 ek útifű maghéj
  • 1,5 dl gabona tej (ősi kamutbúzát használtam, alacsonyabb a ch tartalma mint a sima búzáé, viszont glutént tartalmaz, ezért mást kell használni gluténmentes diéta esetén!) (15 g ch)
  • 50 g ricotta
  • Pár csepp citrom, ½ kk fahéj, ½ vanília kikapart magjai
  • 1 csokor mentalevél

Elkészítése:
1.      A zabpelyhet és útifüvet a tejjel és a fahéjjal együtt egy lábasba felforrjuk, közben picit rázogatjuk, hogy ne égjen le.
2.      Ha felforrt (1-2 perc) egyszerűen csak levesszük a tűzről és hagyjuk önmagában megpuhulni a zabot.
3.      Amint egy picit kihűlt, turmixgépbe tesszük és a ricottával, gabonatejjel, mentával, vaníliával és fahéjjal összeturmixoljuk.
4.      Hidegen fogyasszuk! 

Mivel a meggy fagyasztott volt, ezért eleve hideg maradt a leves. Ez az utolsó forró nyári nap, úgyhogy a teraszon (izzadva) fogom megenni... :)



Útifű maghéj: természetes rostanyag, ami gluténmentes. Segíti az emésztőrendszer működését, toxikus anyagok eltávozását. Tisztító, méregtelenítő hatású

Kamut búza: ez viszont egy búza fajta, így glutént is tartalmaz. A durum búzához hasonlóan viszont alacsonyabb a szénhidrát tartalma, magasabb viszont a fehérje -, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma, ráadásul kálium, foszfor, magnézium, kalcium is található benne. Mivel a kamut búza különösen sok szelént tartalmaz, így jelentős antioxidáns forrás, elősegíti az immunrendszer hatékonyságának megőrzését, és fontos szerepe van a férfi ivarszervek működésében is. (ez nekem is új, most néztem utána pontosan, erre nem emlékeztem! :))

Egy adag leves kb. 30g ch-ot tartalmaz, ejjj, de kár, pedig olyan finom... :D, ezért a főétel csak valami könnyű lehet. Mondjuk egy caprese... (egy falat cukkinis - aszalt paradicsomos házi kenyérrel!)








Nincsenek megjegyzések: