2012/08/08

Homemade limonádék levendulával / vaníliával

1.) Levendulás házi limonádé

Összetevők:
  • egy nagy marék levendula virág (itt most házi) 
  • 750 ml tiszta víz
  • 3 db citrom
  • stevia/xilit az ízesítéshez
  • menta levelek (itt most házi) 
  • jég (a legvégén, ha szükséges)
A vizet felteszem forrni, ha már forr, mehet bele a levendula virágja, amit kb. fél óráig benne hagyok ázni. Fél óra után leszűröm és mehet bele a többi összetevő is: kifacsart citromlé, kevés mentalevél és annyi xilit amennyire édesre szeretnénk a limonádénkat. Legalább egy órára a hűtőbe pihentetjük! 

2.) Vaníliás házi limonádé

Összetevők:
  • egy rúd vanília magjai
  • 750 ml tiszta víz
  • 3 db citrom (héja is)
  • stevia/xilit az ízesítéshez
  • sok - sok menta és citromfű levele (itt most házi)
  • jég (a legvégén)
A vanília rúd magjait szintén forrásban lévő vízzel keverem össze, amint kihűlt a többi összetevőt is hozzákeverem és egy nagy kancsóba rendezem hasonlóan az előző recepthez, csak itt még egy közepes citrom héját is belereszeletem. (A vegyszerek és egyéb szennyeződések elkerülése érdekében szódabikarbónával mossuk le előtte!) A menta és citromfű leveleket picit összetöröm mielőtt a kancsóba kerülnének.