Az egyik nagy kedvencem a menta, borsmenta, fodormenta... bármilyen formában jöhet; a másik nagy kedvencem - főleg ilyenkor, mert szezonja van - pedig az eper. Sokféleképpen fel lehet használni, hideg ételekhez turmixolva, reggelibe kásába, joghurtként elkészítve, vagy süteménybe sütve, tésztájába (almaszósz helyett), díszítésként a tetejére... és úgy tűnik limonádéba is működik! íme a recept:
Hozzávalók (2 személyre):
- 120 g eper (házi vagy háztáji, de mindenképp magyar legyen és piacon vegyük, bár ez minden gyümölcsre igaz)
- 1 l menta tea (előzőleg 2 kk szárított mentalevelet vagy fodormenta vagy borsmenta levelet leforrázunk, majd 10 perc után leszűrjük és hagyjuk kihűlni)
- fél marék friss menta levél (a kertemből :D) - a menta egy bárhol megtermő növény, nem sok gondoskodást igényel, szóval termesszétek, kicsi kis tégelybe is elél, és évelő, tehát minden évben újra hajt!
- 1 kk stevia por
- 1/2 citrom leve (vigyázz vele, én előtte mindig beáztatom 1 kk szódabikarbóna porban és vízben)
- kevés jég szervírozáshoz
Elkészítése:
- Először elkészítjük a mentateát, ugyanis ennek a limonádénak az alapja a menta és sokkal jobban dominál benne a menta íz, ha alapja nem pusztán a tiszta víz + nyersen hozzáadva a menta, hanem a kész menta tea. Aztán még teszük majd bele friss mentát is :)
- 1-2 kk szárított mentalevelet leforrázunk 1 l forrásban levő vízzel, majd max. 10 perc után leszűrjük, félretesszük és hűlni hagyjuk
- Az epreket megmossuk, turmixgépbe tesszük, meglocsoljuk citromlével, kevés steviát is teszünk bele (vigyázz a steviával, mert a túl sok stevia keserűvé teszi a sütit/limot, mindent tehát csak óvatosan adagoljuk), valamint kevés menta leveleket, majd felöntjük a mentateával. (kevés jég is mehet bele, ha még meleg a tea) Az egészet összeturmixoljuk.
- Nem kell, hogy leszűrjük, nem darabos, hanem picit sűrűbb lesz az állaga, tehát így ahogy van szervírozzuk is, kevés jeget tehetünk még bele és azonnal fogyasszuk!
Kb. 4 g ch/ fő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése