2013/06/10

Tavaszi epres-mogyorós keksz

Ismét eper és egy kis mogyoróvaj: ez a tuti tavaszi keksz receptje! :) És amíg van eper, ezt nagyon - nagyon sokszor el fogom készíteni... mert én és az eper, nagyon - nagyon jó barátok vagyunk! :D 

Ééés, épp ma érkezik otthonról drága Édesanyámtól egy adag eper szállítmány (házi, saját kertből való)! Hm, nyaammi! :) 

Hozzávalók: 
  • 100 g bio zabliszt (lisztté őrölve) állítólag a biogazdálkodásból származó zabot gluténérzékenyek is ehetik, mert biztosan nem keveredik más glutént tartalmazó gabonával. 64 g ch / 100 g 
  • 50 g földimogyoró  (lisztté őrölve),  7 g ch
  • 100 g földieper (7 g ch) 
  • 5 ek mogyoróvaj (18 g ch/100g) ~ 5 g ch
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk sütőpor
  • 2 ek lenmag beáztatva (bezselésítve)
  • 2-3 ek almaszósz (1 nagyobb méretű almát apróra vágott almát pár csepp citromlével és vízzel megfőzök, leöntöm a levét és összeturmixolom) ~ 7 g ch
  • 1 ek fahéj, 2 kk kakaó (cukormentes)
  • 2-3 kk stevia, vagy 1-2 ek xilit
Elkészítés:
  1. A tésztához mindent egy nagy keverőtálba teszek, tehát az előzőleg lisztté őrölt zabot, mogyorót, valamint sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, édesítőt, valamint a lenmagot és az almaszószt is. Jól összekeverem, ha szükséges még édesítem.
  2. Az epreket megtisztítom és majd negyedelem, kevés fahéjba megforgatom. 
  3. A tésztából formás kis kekszeket gyártok, kibélelt tepsibe rendezem őket, majd a tetejébe teszek 1-1 negyed epret. Picit belenyomkodom a tésztájába. 
  4. 20 perc és 170 fokon megsütöm. 


Nincsenek megjegyzések: