Hétvégén piknikezni voltunk a barátainkkal, ahol pogi és piteversenyt tartottunk. Készült rengeteg finom pogácsa, sajtos, magvas, metélőhagymás és finomabbnál finomabb piték, köztük ez a csodás epres- mentás pite, mi ezzel versenyeztünk :)
Látszatra szuper lett, csak az állagával volt némi probléma, így picit módosított recept jön most :) - approved by Anyukám (aki ugye szuper szakács-cukrász, minden egyben! :)) Összegészében a töltelékkel lehetett a gond, nem lett elég szilárd, ami aztán eláztatta a tésztát is, tehát lényeg, hogy puding állagúra kell keverni a tölteléket, csak ezt követően szabad a tésztára önteni, miután az már összeállt.
A recept (updated :)
- 150 g teljes kiőrlésű liszt (vagy fele-fele finomliszt és teljes kiőrlésű)
- 150 g rizsliszt (mindenképp kell bele ez a kétféle tehát búza + rizsliszt, a teljes kiőrlésűből önmagában nem lesz jó a tészta) - ez egy emlékeztető magamnak ;)
- 1/4 bögre olíva olaj (vaj helyett, aki a hagyományos verzióban hisz, annak 125 g vaj)
- 3 almából készült almaszósz (ez valamelyest a vajat is helyettesíti, segíti összeállítani a tésztát és hidratálja is mindemellett) (ha nagyon nem állna össze 1 db tojás)- ez egy emlékeztető magamnak ;)
- 50 g nyírfacukor (vagy 25 g stevia) + 2-3 ek nyírfacukor a töltelékbe
- 1 rúd vanília
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 g kukorica liszt
- kis marék menta
- 2 dl rizstej
- 250 g eper
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit vagyis a liszteket, almaszószt, olajat és nyírfacukrot robotgéppel rövid idő alatt összedolgozzuk. Az olajat folyamatosan adagoljuk hozzá, ha száraz lenne a tészta akkor még teszünk bele kevés almaszószt vagy vízzel felhígítjuk, ha nagyon ragadna, akkor még kevés lisztet adunk hozzá. Amint összeállt a tészta (ne gyúrjuk túl, mert kemény lesz) kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, kibélelünk egy tepsit és óvatosan elterítjük benne. A túlnyúló részeket levágjuk és sűrűn megszurkáljuk szinte mindenhol villával és kicsit pihentetjük, 30 percig hűtőben.
- Sütőt előmelegítjük 180 fokra és a hűtőből kivéve az elnyújtott tésztalapot elősütjük úgy hogy közben középen lesúlyozzuk (babbal vagy rizzsel) 15 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: egy edénybe felmelegítjük a rizstejet, amit előzőleg összeturmixoltunk vaníliával, nyírfacukorral és mentával, majd óvatos kevergetések közben, hogy ne csomósodjon a kukoricalisztet is hozzákeverjük. Addig kevergetjük lassú tűzön amíg össze nem áll puding állagúra.
- A sütőből az elsősütést követően kivesszük a tésztát, leöntjük róla a nehezéket, majd beletöltjük a pudingkrémet és végül beledobáljuk a megtisztított és félbevágott eperdarabokat.
- 20-25 perc és kész!
- Hűlni hagyjuk és miután kihűlt szeleteljük. Tetejét mentalevéllel díszithetjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése