2013/06/10

Epres - mentás (piknik)pite

Hétvégén piknikezni voltunk a barátainkkal, ahol pogi és piteversenyt tartottunk. Készült rengeteg finom pogácsa, sajtos, magvas, metélőhagymás és finomabbnál finomabb piték, köztük ez a csodás epres- mentás pite, mi ezzel versenyeztünk :)

Látszatra szuper lett, csak az állagával volt némi probléma, így picit módosított recept jön most :)  - approved by Anyukám (aki ugye szuper szakács-cukrász, minden egyben! :)) Összegészében a töltelékkel lehetett a gond, nem lett elég szilárd, ami aztán eláztatta a tésztát is, tehát lényeg, hogy puding állagúra kell keverni a tölteléket, csak ezt követően szabad a tésztára önteni, miután az már összeállt.

A recept (updated :)
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt (vagy fele-fele finomliszt és teljes kiőrlésű)
  • 150 g rizsliszt (mindenképp kell bele ez a kétféle tehát búza + rizsliszt, a teljes kiőrlésűből önmagában nem lesz jó a tészta) - ez egy emlékeztető magamnak ;)
  • 1/4 bögre olíva olaj (vaj helyett, aki a hagyományos verzióban hisz, annak 125 g vaj)
  • 3 almából készült almaszósz (ez valamelyest a vajat is helyettesíti, segíti összeállítani a tésztát és hidratálja is mindemellett) (ha nagyon nem állna össze 1 db tojás)- ez egy emlékeztető magamnak ;)
  • 50 g nyírfacukor (vagy 25 g stevia) + 2-3 ek nyírfacukor a töltelékbe
  • 1 rúd vanília
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 30 g kukorica liszt
  • kis marék menta
  • 2 dl rizstej  
  • 250 g eper
Tepsi: sütőpapírral kibélelt és 25 cm átmérőjű vagy 20*20 -as négyzet formát használjunk!


Elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit vagyis a liszteket, almaszószt, olajat és nyírfacukrot robotgéppel rövid idő alatt összedolgozzuk. Az olajat folyamatosan adagoljuk hozzá, ha száraz lenne a tészta akkor még teszünk bele kevés almaszószt vagy vízzel felhígítjuk, ha nagyon ragadna, akkor még kevés lisztet adunk hozzá. Amint összeállt a tészta (ne gyúrjuk túl, mert kemény lesz) kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, kibélelünk egy tepsit és óvatosan elterítjük benne. A túlnyúló részeket levágjuk és sűrűn megszurkáljuk  szinte mindenhol villával és kicsit pihentetjük, 30 percig hűtőben.
  2. Sütőt előmelegítjük 180 fokra és a hűtőből kivéve az elnyújtott tésztalapot elősütjük úgy hogy  közben középen lesúlyozzuk (babbal vagy rizzsel) 15 percig sütjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: egy edénybe felmelegítjük a rizstejet, amit előzőleg összeturmixoltunk vaníliával, nyírfacukorral és mentával, majd óvatos kevergetések közben, hogy ne csomósodjon a kukoricalisztet is hozzákeverjük. Addig kevergetjük lassú tűzön amíg össze nem áll puding állagúra. 
  4. A sütőből az elsősütést követően kivesszük a tésztát, leöntjük róla a nehezéket, majd beletöltjük a pudingkrémet és végül beledobáljuk a megtisztított és félbevágott eperdarabokat.
  5. 20-25 perc és kész!
  6. Hűlni hagyjuk és miután kihűlt szeleteljük. Tetejét mentalevéllel díszithetjük! 






Nincsenek megjegyzések: