2013/07/20

Rizstészta mángolddal

A mostani őrület nálam a rizstészta vagy az un. japán tészta "soba noodle", ami hajdinából készült, sok esetben még tojást sem tartalmaz. Azon kívül, hogy tojás felhasználása nélkül készült másik nagy előnye (a hátrányával szemben, ami szerintem az, hogy nem olcsó sajnos) hogy gluténmentes is egy az egyben. Mivel leginkább a japán konyhában használják, ezért ahhoz hasonló alapanyagokat használtam ehhez a tésztához, mint pl. szezámmagolaj vagy rizsszirup, szójaszósz. 

Hozzávalók (2 főre): 
  • 100 g rizstészta vagy soba japán tészta (rizstészta: 75 g ch, soba: 68 g ch) 
  • 1 (8-10 levél) csokor friss mángold levél
  • 1 fej újhagyma 
  • 1/4 csésze apróra vágott bazsalikom
  • 1/4 csésze apróra vágott koriander levél
  • 1 db citrom vagy lime leve
  • 1/4 csésze aprított kesudió (vagy mogyoró is lehet) ~ 6-7 g ch
  • 1/4 csésze pirított szezámmag
  • víz, kókuszolaj

    öntethez: 
    • 1 ek szójaszósz
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ek gyömbér
    • 1 kk rizsszirup vagy agave szirup (legvéső esetben méz is jó vagy stevia - nekem ez utóbbival is sikerült)
    • 1 citrom héja
    • 1 ek szezámmag olaj
    Elkészítése: 
    1. A tésztavizet feltesszük főni, majd beletesszük a tésztát, pár percig főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
    2. Közben elkészítjük a feltétet és a szószt: egy nagyobb serpenyőben 1-2 ek kókuszzsíron megpároljuk a hagymát, majd a vékony kockákra vágott mángoldot is hozzátesszük, alig pár perc alatt összefonnyad. Összekeverjük és fűszernövényekkel majd mehet bele a lecsepegtetett tészta, citrom levével meglocsoljuk, összeforgatjuk. 
    3. Kesudiót félbe vágjuk vagy negyedeljük és zsiradék nélkül pár percit pirítjuk, majd félretesszük.
    4. Szezámmagot is zsiradék nélküli serpenyőbe tesszük, ügyeljünk rá, hogy nehogy megégjen, sűrűn megkeverjük.
    5. Majd jöhet a szósz: fokhagymát lereszeljük a gyömbérrel együtt, majd kevés szójaszósszal és rizssziruppal ízesítjük. Hozzáadjuk a szezámmagolajat és citrom héját is, majd az egészet az elkészült tésztára halmozzuk. 
    6. Tetejét pedig megszórjuk a pirított szezámmaggal és kesudióval.
    Rizstésztával készítve kb. 55 g ch/fő (ebédre tökéletes!) 






    Nincsenek megjegyzések: