2013/07/04

Szülinapi rizstorta ribizlilekvárral

Sógornőmmel majdnem egy napon születtünk, csupán két nap választ el Bennünket egymástól. Nagyon jó, mert így legalább egyszerre ünnepelhetünk :) Ez alkalommal egy csodálatos glutén- és laktózmentes tortát készítettünk Anyukámmal, amibe ráadásul szombaton este vágtunk bele, elsőre egész jó programnak tűnt... na persze, csak elsőre... :) sajnos be kell valljam én már nem vártam meg a végét, csak reggel szembesültem a végeredménnyel. Ami pedig..., mit mondjak, látványra nem első osztályú... (de ez kit érdekel? :D) viszont ízre...!? Aki szereti a nem túl krémes - mázas - vajas - tejszínes, istentelen mennyiségű cukorral dúsított csodákat, és nem riad el a természetesebb ízvilágtól mint a vanília, citrom és kókusz, az azonnal próbálja ezt ki! :) Még ma! :) Ráadásul laktató is, hiszen az egésznek az alapja a rizs és semmi liszt nincs benne! 

Az eredeti recept a lilafüge oldalán található, mi viszont picit tovább gondoltuk a dolgot és házi készítésű kókusztejjel készítettük, valamint kókuszos rizstejjel (egyáltalán nem volt sok a kókusz!) és nem utolsó sorban feldobtuk az egészet a legvégén szintén házi készítésű, gyors ribizlilekvárral! (hogy miért gyors, az később kiderül :) 

Annyira kellemes íze van ennek a tortának, hogy az ember el is feledkezik arról, hogy ez egy torta. Ugyanis annyira könnyű és kellemesen - nem túlzottan - édes, hogy bevallom én még este vacsora helyett is (napokig) ezt ettem! :) De szerintem reggelire is kiváló :)

Hozzávalók (normál méretű, kb. 25 cm átmérőjű tortaformához): 
  • 1 bögre kókuszreszelék
  • 5 dl víz
  • 7 dl rizstej (mi kókuszos rizstejet használtunk, bioboltokban, de már a reálban is láttam ilyet) 
  • 250 g kerek szemű rizs 
  • 70 g nádcukor vagy kb. 50 g xilit vagy 20 g steviapor
  • kb. 2-3 cm vastag gyömbér lereszelve
  • 2 kisebb citrom lereszelt héja
  • 200 g kandírozott (cukormentes, bioboltokban kapható, de ki is hagyható) citromhéj 
  • 4 tojás 
  • 1 rúd vanília
  • csipet só
  • egy marék szeletelt vagy durvára vágott mandula 
  • kevés olaj
  • 2 marék frissen szedett ribizli + pár ek víz 
Elkészítése: 
  1. Első lépésként elkészítjük a kókusztejet: megtisztított kókuszreszeléket egy edénybe teszem és forrásban lévő vízzel leöntöm. Majd úgy hagyom, kb fél órán át, ha van időnk tovább is lehet, annál jobban fog érvényesülni a kókuszíz a végén (egyáltalán nem lesz tömény a tortában, bátran áztassuk jó sokáig!) Áztatást követően turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk vis az áztatott vizet a kókuszreszelékkel (nem kell leönteni!), végül pedig apró lyukú szűrőn leszűrjük, kicsit átpasszírozzuk.  Ezt a levet fogjuk kókusz"tej"ként felhasználni. (a szűrőben visszamaradt kókuszt pedig másnap beletehetjük turmixba vagy zabkásába akár)
  2. A kókusztejet, rizstejet és nádcukrot egy lábasban feltesszük főni a megmosott rizsszemekkel és kevés sóval. Közben sűrűn kevergetjük, hogy oda ne égjen. Beletesszük a fűszereket: citromhéjat, gyömbért, vaníliát majd egészen sűrűre főzzük. Amikor megpuhultak a rizsszemek és felszívták az összes nedvességet, félretesszük és picit hűlni hagyjuk. 
  3. A tojásokat szétválasztjuk, először a sárgáját fogjuk felhasználni. Habverővel kicsit felverjük és a langyosra hűlt rizshez keverjük. Átforgatjuk, ha kell még fűszerezzük és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  4. Sütőt előmelegítjük, közben a tortaformát kevés olajjal kikenjük és megszórjuk mandulával. Addig rázogatjuk, amíg mindenhová kerül a szeletelt mandulából, a forma oldalára is, nemcsak az aljára. 
  5. Ezt követően a tojásfehérjéket is habverő segítségével habosra keverjük, majd nagyon óvatosan összeforgatjuk a rizstésztával. 
  6. Ha mindezzel megvagyunk, mehet is az előkészített tortaformába a rizses (most már krém) és majd egy órán át, lassan 170 fokon aranybarnára sütjük. Ha megsült hűvös helyre tesszük és miután kihűlt szedjük szét a tortaformát. 
  7. Na és végül jöhet a gyors ribizlilekvár! Gyors, mert tényleg pár perc alatt megvan, csak annyit készítsünk el belőle, ami a tortához kell, persze lehet előre is gyártani, de ez nem az a tipikus lekvár, inkább amolyan öntet, csak a sűrűbb fajtából. Tehát: a megtisztított ribizli szemeket pár percig kevés vízen egy lábasban összefőzzük, kicsit megpárolunk, folyamatosan kevergetjük, amíg krémessé össze nem áll. Hagyjuk picit kihűlni, végül a torta tetejére halmozzuk. Lágyan elkenjük rajta, az se baj, ha lefolyik oldalt, annál rusztikusabb lesz a végén az összhatás :) 
A végeredmény:  





... és az ünnepeltek :) 





Nincsenek megjegyzések: