2013/11/08

Kókuszos - gyömbéres sütőtök krémleves

Hozzávalók (4 fő):

  • 600 g sütőtök (99 g ch, 24 g ch / fő)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 cm gyömbér reszelve
  • 8 dl zöldségalaplé 
  • 2 dl kókusztej (30 g-ot kókuszreszeléket használtam hozzá -> 2 g ch)
  • 1/2 marék citromfű (vagy citromlé is jó, ha nincs más)
  • 2 ek curry, 1/2 kk cayenne bors, só, bors
  • kókuszolaj

Elkészítése:

  1. Első lépésként megsütjük a sütőtököt sütőben 180 fokon. Először kb. 20 percig sütjük, majd ezt követően kicsit fűszerezzük sóval és borssal (kevés kókuszolajjal is meglocsolhatjuk) és tovább sütjük amíg a tök húsa teljesen puha nem lesz, max. 30-40 perc. Ha kész, sütőből kivesszük, hagyjuk picit hűlni, majd eltávolítjuk a héját és apróra kockázzuk a húsát. 
  2. Kevés kókuszolajon megpiritjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a kockára vágott sütőtököt, fokhagymát, ha kell még fűszerezzük sóval, borssal. Összeforgatjuk és felöntjük zöldségalaplével. 
  3. Hozzáadjuk a citromfüvet, curryt, gyömbért, cayenne-t és pár percit főzzük. Első forralást követően félretesszük és botmixerrel pépesítjük. 
  4. Pépesítést követően felöntjük kókusztejjel és azzal is összeforraljuk. Ha kell, még fűszerezzük, de valójában készen is vagyunk. 

Tipp: Ha nincs otthon kókusztej, de kókuszreszelék van :) akkor nagyon egyszerűen elkészíthetjük a házi kókusztejet, mégpedig a következőképpen: 1/4 rész kókuszreszelék és 3/4 rész tiszta víz kell hozzá. Vizet felforraljuk, majd leöntjük vele az előzőleg megmosott és megszárított kókuszreszeléket és hagyjuk majd egy órán át állni. Ezt követően összeturmixoljuk és szűrőn átpaszírozzuk. A szűrön keresztül lecsöpögő "lé" lesz az un. kókusztej. A kókuszreszeléket pedig felhasználhatjuk a reggeli kásához ;) 

És akkor egy kis infó a gyömbérről:
A gyömbér Indiából és a Dél-Kelet Ázsia trópusairól származik, ma már vadon nemigen fordul elő, viszont elterjedt kultúrnövény, számos országban (például Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam, Jamaica területén) termesztik a rendszertani rokonságba tartozó mintegy 85 faj valamelyikét. Kitüntetett szerepet tölt be a keleti gyógyászatban, több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését is.














Nincsenek megjegyzések: