2013/11/09

Rizses céklasaláta


Hozzávalók (2 fő) :

  • 50 g rövid szemű barna rizs (76 g ch / 100 g, 38 g ch) vagy gyakran készítem fele - fele arányban quinoaval, ezáltal sokkal tartalmasabb, tápanyagdúsabb ételünk lesz! 
  • 400 g cékla (24 g ch)
  • 1 marék koriander vagy petrezselyem vagy kevesebb kapor (vagy mixelve akár!)
  • 1 marék dió / mandula, de utólag rájöttem, hogy szezámmaggal is nagyon-nagyon jó! :) (max. 12 g ch / 100g)
  • 1 ek mustár (bio, tartósítószer-mentes) 
  • 1 tk almaecet
  • só, frissen őrölt bors
  • szezámmagolaj
  • tahini vagyis szezámmagból készült krém (készen is lehet kapni, de házilag is el lehet készíteni inkább paszta szerű, mint öntet, tehát ilyen formára kell keverni a darált szezámmagot - receptet lásd lent) 
  • kevés póréhagyma (1-2 cm vékonyra vágva)


Elkészítés:

  1. A céklát megtiszítjuk, fóliába tekerjük és sütőbe megsütjük. 200 fokos sütőben 50-60 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és egyszerűen csak lehúzzuk a héját és apró kockára vágjuk.
  2. A rizst jól megmossuk, majd lassú tűzön lefedve puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük, félretesszük.
  3. Elkészítjük az öntetet: mustár, almaecet, só és bors hozzáadásával. Ha szeretnénk kevés tahini szósszal is felönthetjük. 
  4. Előveszünk egy nagy salátás tálat (a képen műanyag ételtároló - mivel másnapi ebédre készült) az aljára tesszük a főtt rizst, erre rá a kockázott céklát, majd apróra vágott korianderrel szórjuk meg, kevés póréhagymát is beleszórunk és rácsurgatjuk az öntetet. 
  5. Diót vagy a mandulát vagy akár a szezámmagot (csak egyfélét használjunk!) száraz serpenyőben kicsit megpiritjuk és a salátánk tetejére szórjuk.
  6. Hűthetjük vagy így melegen (langyosan) is ehetjük! Én így is - úgy is kóstoltam :) érdekes, hogy a főtt céklának nincs annyira édes íze így sütve, mint nyersen. 
  7. Opcionálisan tahinit is keverhetünk az öntethez. Ezt lehet vásárolni de házilag is elkészíthetjük a következőképpen: (tahini receptje)

  • 100 g szezámmag (6 g ch)
  • 1/2 dl víz
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • fél citrom leve

Szezámmagot őröljük meg, majd adjuk hozzá a vizet (folyamatosan), fokhagymát és citromlevet is, és dolgozzuk jól össze. Ezt követően mehet bele a só és kevés olaj, összekeverjük, ha túl sűrű még egy kevés vízzel lazíthatjuk.






A quinoa egy gabona fajta, olyan apró, mint egy mag, mégis a spenótok családjába tartozik, magas a fehérje tartalma, tartalmaz B, E vitamint, magnéziumot, cinket, magas a vas tartalma is. Lassan szívódik és gluténmentes is egyben. (quinoa receptek itt)

Szezámmag – dr. Gillian McKeith híres angol táplálkozási szakértő szerint -  25 g szezámmag majdnem 1000 mg kalciumot tartalmaz. A kalcium mellett, a szezámmagban rengeteg fehérje, vas, magnézium, réz, cink, kálium, A- és E-vitamin, valamint B-komplex található. 









Nincsenek megjegyzések: