2014/10/21

Sütőtökös chilis quinoa

Ennek az életnek az összes összetevőjét önmagában is nagyon szeretem, úgyhogy csak valami extrém finom étel sülhet ki belőle. A recept egyébként a számomra nagyon kedvelt 100fok oldaláról való, egy kicsit eltérően készítettem, mivel nekem már a sütőtök előre meg volt sütve, ugyanis minden  héten sütök valamennyi sütőtököt, csak natúran, szeletekre vágva semmi fűszer hozzáadása nélkül megsütöm, majd a hűtőbe tárolom felhasználásig. Készítek belőle smoothiet, reggeli kásához adom vagy bmilyen körethez is kiváló. Magas D és rendkívül sok a B vitamin tartalma, kiváló őszi immunerősítő. Aki pedig nem kedveli az ízét, de mégis szeretné valahogy "bejuttatni" a szervezetébe :) sütőtökpüré formájában bármilyen süteményhez adható, puhítja a tésztát, omlós, finom lesz tőle az süti. 

Akkor jöjjön a recept (2 fő, 35 g ch / 1 fő): 

  • 200 g sütőtök megsütve előre (hőkeveréses sütőben kb. 200 fokon 35 perc) (32 g ch)
  • 50 g quinoa (sötét quinoa értékesebb mint a világos társa) (34,5 g ch)
  • egy csokor koriander 
  • 1 kk fokhagymapor
  • 2 cm vastag gyömbér
  • kókuszzsír
  • póréhagyma és/vagy 1/2 vöröshagyma
  • kevés chilipehely 
  • dió (12 g ch / 100 g)
  1. Ha a sütőtök nincs előre elkészítve, akkor azzal kezdjük. Tisztított és vékony szeletekre vágott sütőtököt egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kb. 180-200 fokon 35 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk picit kihűlni és a végén lehúzzuk vagy kés segítségével levágjuk róla óvatosan a héját és kockára vágjuk.
  2. A quinoát alaposan átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. Kb. 20 perc után félretesszük, de még hagyjuk ázni a forró vízben. Ezt követően leszűrjük és félre tesszük.
  3. Üres serpenyőt veszünk elő és kb egy maréknyi diót minden zsiradék felhasználása nélkül megpirítunk. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen, ez tényleg csak 1-2 perc, közben kevergessük, rázzuk össze, hogy minden oldaláról piruljon a dió.
  4. Előveszünk egy üres serpenyőt és kevés kókuszzsíron megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, majd a quinoát átmelegítjük, hozzáadva a kockára vágott sütőtököt, kicsit fűszerezzük: só, bors, fokhagyma, gyömbér kerül bele. Jól átforgatjuk. 
  5. Jöhet a tálalás. Sütőtökös quinoa, majd megszórjuk kevés póréhagyma szeletekkel és a pirított dióval. Majd mehet rá a sok-sok koriander és ha szeretjük, tegyünk még a tetejére pár chili pelyhet is! 
Isteni lett :) 






Nincsenek megjegyzések: