Ennek az életnek az összes összetevőjét önmagában is nagyon szeretem, úgyhogy csak valami extrém finom étel sülhet ki belőle. A recept egyébként a számomra nagyon kedvelt 100fok oldaláról való, egy kicsit eltérően készítettem, mivel nekem már a sütőtök előre meg volt sütve, ugyanis minden héten sütök valamennyi sütőtököt, csak natúran, szeletekre vágva semmi fűszer hozzáadása nélkül megsütöm, majd a hűtőbe tárolom felhasználásig. Készítek belőle smoothiet, reggeli kásához adom vagy bmilyen körethez is kiváló. Magas D és rendkívül sok a B vitamin tartalma, kiváló őszi immunerősítő. Aki pedig nem kedveli az ízét, de mégis szeretné valahogy "bejuttatni" a szervezetébe :) sütőtökpüré formájában bármilyen süteményhez adható, puhítja a tésztát, omlós, finom lesz tőle az süti.
Akkor jöjjön a recept (2 fő, 35 g ch / 1 fő):
- 200 g sütőtök megsütve előre (hőkeveréses sütőben kb. 200 fokon 35 perc) (32 g ch)
- 50 g quinoa (sötét quinoa értékesebb mint a világos társa) (34,5 g ch)
- egy csokor koriander
- 1 kk fokhagymapor
- 2 cm vastag gyömbér
- kókuszzsír
- póréhagyma és/vagy 1/2 vöröshagyma
- kevés chilipehely
- dió (12 g ch / 100 g)
- Ha a sütőtök nincs előre elkészítve, akkor azzal kezdjük. Tisztított és vékony szeletekre vágott sütőtököt egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kb. 180-200 fokon 35 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk picit kihűlni és a végén lehúzzuk vagy kés segítségével levágjuk róla óvatosan a héját és kockára vágjuk.
- A quinoát alaposan átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. Kb. 20 perc után félretesszük, de még hagyjuk ázni a forró vízben. Ezt követően leszűrjük és félre tesszük.
- Üres serpenyőt veszünk elő és kb egy maréknyi diót minden zsiradék felhasználása nélkül megpirítunk. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen, ez tényleg csak 1-2 perc, közben kevergessük, rázzuk össze, hogy minden oldaláról piruljon a dió.
- Előveszünk egy üres serpenyőt és kevés kókuszzsíron megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, majd a quinoát átmelegítjük, hozzáadva a kockára vágott sütőtököt, kicsit fűszerezzük: só, bors, fokhagyma, gyömbér kerül bele. Jól átforgatjuk.
- Jöhet a tálalás. Sütőtökös quinoa, majd megszórjuk kevés póréhagyma szeletekkel és a pirított dióval. Majd mehet rá a sok-sok koriander és ha szeretjük, tegyünk még a tetejére pár chili pelyhet is!
Isteni lett :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése