2012/07/27

Sütőben sült csicsóka

Először is egy pillanatkép, az otthonról hozott finomságokról. Alig fértem el a liftben...Van itt minden, koktélparadicsom és chili palánta, cukkini, csillag- és sütőtök.. A bal sarokban nem látszik mert be van csomagolva, de csak az a zacskó tele van fagyasztott finomsággal, meggyel ami kicsit kifolyt:) málnával, szederrel... hm... nyammi!!!! Jah, és nem látszik (bal lent) de van még kerti bazsalikom is, amit pedig nagyimtól kaptam, az ő kertjéből való, juhééé, azonnnal ki kell ültessem!!!! :-)




... és akkor a recept, a "szegények krumplija", kivételesen nem otthonról! (hamarosan az is lesz :-))

Ez amolyan csináljunk a sok zöldségből valami egyszerűt és gyorsat! A fő alapanyag, a csicsóka, mert azt lehet enni cukorbetegeknek is! Milyen kár, hogy alig lehet rátalálni a piacokon... (Budapesten Lehelen vettem többször, de a MOM - nál lévő biopiacon a tuti, alig várom, hogy menjek ismét! :)) Jah, és van egyébként csicsókás "lekvár" is, amit ízesíthetnek mással is, pl meggyel, mivel a meggy inkább savanyú, így abszolút passzol a csicsóka édeskés ízéhez.

Igazából a hozzávalókat is aszerint választottam, ami éppen itthon volt. Csináltam már sárgarépával (vigyázat, CUKORrépa! tehát csak óvatosan vele), de lehet csinálni a tipikus rakott krumpli alapján is: tojás, csicsóka, hús (csirkemell), tetejére alacsony zsír tartalmú tejföl.

És még egy apró szösszenet a csicsókáról és jön is recept:
A csicsóka közismerten tele van inulinnal, ami egy széndhirdát forrás, de nem emeli a vércukor szintet. A csicsóka fontos diabetikus alapanyag, íze hasonlít a retekéhez, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. A levulózból és a szinantrinból keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.
A mostani csicsókás cukkinishez a hozzávalók (2 személyre):
  • 4-5 db közepes méretű csicsóka (24 g ch/100 g)
  • 1 kisebb fej cukkini (nem kell vele számolni, mert 5 g ch tartalma van)
  • 1 fél fej póréhagyma (kb. 3 g ch)
  • só, bors
  • frissen szedett kakukkfű
  • olívaolaj, citromos- fokhagymás lenmagolaj (omega 3 forrás, részletesen erről egy korábbi bejegyzésben, itt: http://anniestaste.blogspot.hu/2012/06/csokis-muzli-szelet.html)
  • bazsalikom
  • mozzarella/parmezán/ bármilyen füstölt sajt
  • mehet bele még valamilyen hús (csíkokra vágott csirkemell), főtt tojás karikára vágva, koktélparadicsom, stb. 
A zöldségeket mosás után felszeletelem és egy tepsiben elrendezem. A csicsókát elő lehet főzni vagy ki lehet váltani burgonyával, viszont tudni kell hogy a csicsóka sokkal egészségesebb, (lásd fent) tehát kiváló burgonya helyettesítő cukorbetegek és inzulinbetegeknek. Ezen kívül tartalmaz rengeteg vitamint, mint pl: C, B, kalcium, magnézium, cink, króm.

Én előfőztem a csicsókát egy picit, így csak egy nagyon rövid időre fogom a sütőbe tenni. Felszeletelem hozzá a cukkiniket is és mehet is egy kibélelt tepsibe. Az egészet megfűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel és mehet is be a sütőbe, kb. 200 fokon 20 perc alatt megsül. Szeretem ha egy picit roppanósra sül, ezért mindig picit pirosasra sütöm. Ha tettünk még bele húst is, akkor persze annak meg kell sülnie, tehát az több időt vesz igénybe. Amikor készen vagyok, megszórhatom az egészet egy pici parmezánnal /mozzarellával, vagy bármilyen sajttal (a füstölt kiváló!) és mehet rá még díszítésként még egy kis bazsalikom is.