2012/12/20

Karácsonyi-mangós chutney

Chutney = darabos lekvár

Ebben a karácsonyi lekvárban a mangó és alma fog dominálni. Kicsit édes és egyben fűszeres is, szóval már nem lehet rossz :) 

Összetevők: 
  • 2 érett mangó 
  • 2 közepes alma
  • 3-4 cm vastag gyömbér
  • 2 ek aranymazsola
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek borecet
  • só, bors, csipetnyi szerecsendió, 2-3 kk. fahéj/mézeskalács fűszerkeverék, 1 kk cayenne bors, 1 kk curry
  • 1 ek cukor (én nyírfacukrot használtam)
  • víz
Aranymazsolát pár percre kevés vízbe megmossuk, leöntjük, majd tiszta vízbe pár percig áztatjuk. Megpucoljuk az almát és mangót is, majd minél apróbb kockára vágjuk. Hagymát felaprózzuk, fokhagymát és gyömbért lereszeljük. Előveszünk egy közepes edényt, mindent beleteszünk, mazsoláról leöntjük a vizet és úgy kerül az edénybe, cukrozzuk, kevés borecetet teszünk bele és végül pedig az egészet felöntjük kevés vízzel, pont annyival, hogy ellepje. Jöhetnek a fűszerek, ízlés szerint pótoljuk még cukorral, ha kell és közepes lángon 1 óra alatt sűrűre főzzük.

Pirítóssal, vagy sütőben sült baguette szeletekkel... (baguettet vékony szeletekre vágjuk, tepsibe egymás mellé rendezzük, sózzuk, borsozzuk és kevés olíva olajjal meglocsoljuk, 180 fokon 10 percre sütőbe toljuk amíg szép pirosra nem sül)
 





Nincsenek megjegyzések: