2012/12/27

Karácsonyi receptek

Citromos - narancsos vajkrém

Hozzávalók:

  • 100 g vaj (minél tisztább - növényi - , annál jobb)
  • 4 tojás
  • 1 narancs héja és leve (8 g ch)
  • 1 citrom reszelt héja és leve (2 g ch)
  • ízlés szerint cukor/xilit/stevia (én 3 evőkanál steviaport tettem bele)
A tojást felverjük annyi cukorral, hogy picit édes ízt kapjunk (3 ek steviaport tettem hozzá) és félig-meddig még folyékony maradjon a krém. Ezt követően beletesszük a citrom és narancs levét és héját is, majd vízgőz felett a vajat is hozzáadva max 10 perc alatt sűrűre keverjük. Hagyjuk picit kihűlni, majd design-os üvegekbe töltjük és mehet is ki az erkélyre, hogy teljesen lehűljön :)

Narancsos panettone

Mivel teljesen kézzel gyúrtam össze az egész tésztát, így utólag azt gondolom, hogy egy erre alkalmas gép jól jött volna :) és az eredeti recept szerinti mézet se ajánlom -illetve anyukám nem ajánlja, - mivel valószínűleg a méz miatt nem kelt meg jól a tészta... :) 

Szóval a hozzávalók (az updated verzióban):
  • 1 dl langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 450 g liszt (76 g / 100 g) 
  • 1 tojás
  • 50 g vaj
  • 2 dl joghurt (~ 6 g ch)
  • 1 narancs héja
  • 100 g mazsola (opcionális)  (kb. 8-10 g ch)
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk. Lisztet összekeverjük a sóval, tojással, élesztős tejjel, olvasztott vajjal és a joghurttal. Összegyúrjuk az egészet, ha szükséges még teszünk bele lisztet (ne legyen tapadós) és hagyjuk kb. 1,5 óráig letakarva szobahőmérsékleten. Ezt követően belereszeljük a narancs héját és panettone-ás formákba töltjük (ha mini panettone lesz akkor kb. 5-6 db lesz belőle, ha pedig a legnagyobb, akkor max egy formát tudunk megtölteni (kb. 10 cm átmérőjű)). A formában is hagyjuk picit keleszteni, majd 200 fokon 40 percig sütjük. (tetejét megkenhetjük tojássárgájával, hogy pirosra süljön)

Nem próbáltam teljes kiőrlésű liszttel, csak sima búzaliszttel... talán legközelebb, majd az új food processorom segítségével, amit karira kaptam :) - gyúr, dagaszt, mindent tud... :)

Gluténmentes banánkenyér: 

Hozzávalók: 
  • 3 db érett banán (~ 60 g ch)
  • 400 g mandulaliszt (28 g ch)
  • 3 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk méz/stevia/xilit
  • 1 tk szódabikarbóna
Banánt a tojással, vaníliával és mézzel turmixgépben pépessé keverjük. Száraz összetevőket: mandulaliszt, szódabikarbóna és csipetnyi sót összekeverjük majd a krémmel összeforgatjuk. Kenyérsütő formába öntjük. (sütőpapírral kibéleljük azért) 

Én karácsonyi papír sütőformába töltöttem és kb. 200 fokon 55 percig sütöttem. 


Karácsonyi chutney 2. 

Hozzávalók:
  • 2 alma (14 g ch)
  • 4-5 koktélparadicsom vagy 3 nagyobb paradicsom (nem kell számolni vele, 5 g alatti ch)
  • 1 vöröshagyma (8 g ch/100g)
  • 2 gerezd fokhagyma (26 g ch/100g)
  • 3-4 cm gyömbér 
  • 100 g fagyasztott meggy (11 g ch)
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 narancs héja
  • fahéj
  • 50 g aranymazsola (opcionális) (kb. 35 g ch)
  • 50 g cukor (igény szerint ki lehet váltani null szénhidrát tartalmú steviaporral)
A paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobjuk és pár perc után le tudjuk húzni a héját, majd apróra vágjuk. Almát szintén apró kockára vágjuk, vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért lereszeljük és egy közepes tálba teszünk mindent. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, mehet bele a fagyasztott meggy, narancshéj, borecet és fahéj. Lassú tűzön kb. 40-45 percig főzzük, vigyázzunk, hogy ne égjen le, óvatosan kevergessük közben. Ikeában vásárolt csatos üvegbe töltöttem és hűtés követően hűtőbe tárolom. 






Nincsenek megjegyzések: