2012/11/04

Karácsony illatú sütőtökös muffin


 
Továbbra is azt gondolom, hogy muffin gyártásban a Nagymamám a legprofibb :) ezt most hétvégén is bebizonyította :) de azért van itt valami amit talán még ő sem sejtett korábban... hogyan lehet olaj nélkül muffint sütni? Merthogy lehet!!! :) Nemsokára a Nagyi is ilyen muffint fog gyártani... :D

Nem olyan régen találtam rá erre az oldalra, ahol Berta fantasztikus és nem mellesleg egészséges ötletei találhatóak különféle receptekkel. Itt olvastam először arról, hogy hogyan is lehet tojás és zsiradék nélkül főzni/sütni?! De más, nagyon hasznos információk is vannak az egészséges táplálkozás jegyében, pl. miért kerüljük az állati eredetű ételek fogyasztását és inkább növényi tápanyagokkal gazdagítsuk étrendünket. Egyszerűen szívom magamban az összes információt, amit itt találok, olvassátok és tanuljatok Ti is! :) http://eddmagad.blog.hu/2012/10/19/sutotokos_muffin_962

.. és akkor jöjjön a sütőtökös muffin, most csoki nélkül (Berta receptjében van csoki is)

Hozzávalók (18 db készült belőle) - darabonként 10 g ch-ot tartalmaz xilit nélkül!:
  • kb. 250 g sütőtök (előre megsütve sütőben, majd pépesre turmixolva) (össz.: 40 g ch)
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt (én tönkölyt használtam) (120 g ch)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk sütőpor
  • 2 db alma szószként elkészítve (alma, víz, citromlé max. 10 perc alatt megfő) (14 g ch)
  • kevés stevia (ez most a legújabb őrület! :) a xilittel ellentétben 0 g ch)
  • 80 g dió kézzel kisebb darabokra törve (6 g ch) vagy bármilyen más mag is mehet bele
  • 1 tk fahéj, 1/2 tk kardamom, 1/2 tk ánizs, 1/2 tk szerecsendió, 1/2 tk gyömbér, késhegynyi szegfűszeg (én a tavaly vásárolt bio Sonnentor "mézeskalács" fűszeremből tettem bele egy jó adagnyit :) + gyömbér és szerecsendiót)
Elkészítés: 
  1. Az almákat apróra vágom (alma függő, de a héjától is meg lehet szabadítani) és forrásban lévő vízbe teszem (éppen, hogy ellepje), majd kevés citromlével puhára főzöm. Max. 5-10 perc. Miután megfő, kevés lével hagyom hűlni és csak azt követően turmixolom össze. 
  2. A már megsült sütőtök szeleteket héjától megszabadítom és szintén pépesre turmixolom. 
  3. Egy nagy tálba összekeverem a száraz összetevőket, vagyis a lisztet, szódabikarbónát, sütőport és fűszereket. Majd mehet bele a sütőtökpüré és almaszósz, valamint ha édesíteni szeretnénk kevés xilit vagy stevia.
  4. Simán lisztezés és margarinozás nélkül mehet bele a muffin formákba aztán pedig a sütőbe. Kb. 180-200 fokon meg is sülnek.
  5. A szívformában sült sütőtökös és karácsonyi illatú :) muffinok: 








Nincsenek megjegyzések: