2013/04/24

Gyümölcsös hajdinakása, reggelire!

A hajdina gluténmentes gabona, kiemelkedően magas 25,7 g /100 g rosttartalommal, ami a búza esetében csak 11 -12 g / 100 g körül mozog. Plusz fehérje, aminosav tartalma is  igen magas, jelentősen magasabb mint a közönséges búzáé. És ha mindez nem lenne elég, kálcium  (324 mg / 100 g), magnézium (85 mg / 100 g), kálium forrás, vasban, cinkben gazdag. Vitamintartalmát tekintve pedig a B - vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza! 

A kása elkészítése teljesen hasonló a szokásos zabkásához, csak itt a gabonát külön, dupla mennyiségű vízben előre meg kell főzni. Előtte jó alaposan meg kell mosni!

És akkor egy kis érdekesség: 
"A hajdina magjai kemény, három élű kis maggá fejlődnek. A háromszög-alak ősi fény-szimbólum. A fényhez való kapcsolatára a „fogopirizmus” (pohánka-mérgezés) kórtani megjelenése is világosan utal. Az allergikus reakció a pigment-szegény bőrrészeken, a festékanyag és tartós napfény egyidejű hatására alakulhat ki. A fényérzékenységet a héjában (a mag külső részében) lévő fényérzékenyítő (fotoszenzibilizáló) vörös festékanyag válthatja ki, amely meleg vízben oldódik ki. Ezért ajánlatos a hajdinát meleg vízben mosni, öblíteni, illetve a főzés során képződő vörös habot leszedni, a nyákot leöblíteni... "  

Hozzávalók (1 főre):
  • 20 g hajdina (amit előzőleg megmostunk, megfőztünk és lecsepegtettünk) ~ 14 g ch
  • 1 dl növényi tej ~ gabona függő, 6-8 g / 1 dl
  • 1/2 alma kockákra vágva ~ 4 g ch
  • 1 kk fahéj, gyömbér, vanília (ízlés szerint) 
  • 1 ek mogyoróvaj (Mediline-ba vagy a Múzeum krt-i bioboltban veszem, fontos, hogy cukormentes változatot válasszuk és ne a sós verziót, tehát ahol az összetevő: 100 % mogyoró / mandula / ezek keveréke) ~ 2-3 g ch (attól függ milyen mogyoró vagy mandula)
  • 1 ek lenmag (felhasználáskor porrá őrölve) vagy chiamag (kicsit drágább, de nem kell őrölni, lényegesen magasabb omega 3 zsírsav)

Elkészítése:
  1. Hajdinát megfőzzük, előtte jól átmossuk, ahogy fentebb olvashattuk :) + a főzés során keletkezett vörös habtól is megszabadítjuk, tehát főzést követően is jól átmossuk. 
  2. Egy edényben felmelegítem a növényi tejet a mogyoróvajjal és a fűszerekkel, majd hozzáteszem a hajdinát is, alacsony hőfokon összeforralom
  3. Ezt követően megy bele a kockára vágott alma, hagyom hogy picit megpuhuljon (ki hogy szereti, ha azt akarod, hogy roppanós legyen, akkor csak a legvégén add hozzá, hogy átmelegedjen!) 
  4. Hozzáteszem a lenmagot, kicsit összerázom és félre is húzom. Ha kell még ízesítem, lehet bele tenni cukrot de szerintem így a mogyoróvaj saját ízével és a roppanós almáéval az igazi. (+fahéj mindenképp menjen bele!)
Kb. 28 g ch / adag! 
Tipp: 
Ha szereted, és igazán tartalmas reggelire vágysz, akkor tehetsz még bele előző este beáztatott mogyorószemeket, vagy pár fordulatra megőrölt mogyoródarabokat!






Nincsenek megjegyzések: