2013/04/24

Tavaszi retek saláta almával és medvehagymával

Tombol a medvehagyma szezon, használjuk ki... nagyon sok C vitamin van benne, tisztít, energiával tölt fel!

Hozzávalók (kb. 2-3 főre):
  • 2 nagyobb alma
  • 1 csomó piros retek 
  • 1/2 fej fekete retek
  • egy marék medvehagyma
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors
  • 1 marék tökmag
  • 1 ek tökmagolaj
  • 1/2 ek almaecet (utólag azt gondolom, hogy borecettel is nagyon jó) 

Elkészítés (kb. 5 perc): 
  1. Az  almákat megmosom, majd a magrészt kihagyva egységes kockára vágom és egy nagy tálba rendezem őket. 
  2. Meglocsolom kevés citromlével őket
  3. A piros retket is megmosom és vékony szeletekre várom, mehet is az almákra halmozva
  4. A fekete retket héjától megszabadítva nagyobb lyukú reszelőn lereszelek és azt is a salátára dobom
  5. Jöhet a medvehagyma, amit szintén megmosok és vékony csíkokra vágom, mehet is a salátára 
  6. Végül jöhet a tökmag és az öntet! A tökmagot zsíradék nélküli serpenyőben pár percig piritom. Amikor már pattog és kellemes illat árad felőle, mert pirul, akkor pont készen is van, mehet is a saláta tetejére. 
  7. Az öntet pedig: a maradék citromlevet összekeverek 1 ek olajjal (ha nincs tökmag, akkor a sima olíva is megteszi), sózom és borsozom és saláta tetejére kanalazom. 
Tipp: ha nincs tökmag, akkor napraforgómaggal is tökéletes, vagy dióval!  Vagy ezek mix-ével! De mindenképp pirítsátok meg előtte! Abszolút kedvenc, könnyű, vendégvárós vacsora - sali! :)  





Nincsenek megjegyzések: