2013/04/24

Kelkáposztás - csicseriborsó fasírt


 B csak ennyit mondott mikor készen lett: 
- Mik ezek a katonák? Ez nem nagyon bio???? :)

A végén azért betolt párat, mielőtt megtudta volna, hogy kelkáposzta is van benne... :D 

Hozzávalók (12 db dió nagyságnyi fasírthoz): 
  • 1/2 fej kelkáposzta leveleire szedve, forró vízben pár percig főzzük (szénhidrát tartalma 5 g / 100 g alatt van, tehát nem kell vele számolni)
  • 50 g csicseriborsó (24 g ch) - szárazat vegyünk, amit egy éjszakai áztatás után majd' egy órán át puhára főzünk
  • 1-2 ek chia mag, előtte pár percre beáztatva / lenmag is jó, szintén beáztatva
  • 1 ek római kömény, 1 ek koriander mag, 1 ek kakukkfű
  • 1-2 ek citromlé vagy héj is nagyon jó bele! 
  • 1 gerezd fokhagyma, babérlevél 
  • 2 levél medvehagyma (opcionális)
  • 1-2 ek olívaolaj

Elkészítés: 
  1. A csicseriborsókat megmossuk, majd tiszta vízben kb. 24 órára beáztatjuk
  2. Másnap 1 babérlevéllel és egy egész fokhagymával feltesszük főni (kb. 3/4 - 1 óra lesz), chia magot pedig kevés vízzel felöntjük, csak épp annyi, hogy ellepje (zselés állagú lesz, az egész össze fog zselésedni)
  3. Kelkáposztát leveleire szedjük, erős erezetét kivágjuk és forró vízbe dobjuk, pár perc után kivesszük, félre tesszük, lecsöpögtetjük és hagyjuk kihűlni
  4. Ha a csicseriborsó megfőtt, lecsepegtetjük és a kelkáposztával együtt a turmixgépbe dobjunk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a fűszereket és az egészet összeturmixoljuk
  5. Kanál segítségével apró kis gombócokat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 200 fokon kb. 20 percig sütjük. A chia magnak köszönhetően teljesen összeáll a tészta, annyira azért nem, hogy megpróbáljam simán olajban kisütni, így inkább a sütőben sütést választottam. A tetejét meglocsoltam nagyon kevés olíva olajjal és úgy toltam a sütőbe. (ill még tettem a tetejére kevés nemes élesztőpelyhet, nagyon bírom! :))
A chia magról (vagy zsálya mag) picit bővebben itt: http://anniestaste.blogspot.hu/2012/06/csokis-muzli-szelet.html, fontos tudni, hogy az egyik legmagasabb omega 3 és 6 zsírsavforrás, amihez a legegyszerűbben hozzáférhetünk, ugyanis több mint 25 %-a tiszta omega zsírsav, további 20 %-a pedig fontos fehérje. Mivel semleges ízű ezért bátran használható tulajdonképpen bármihez, salátához, müzlibe, levesekbe, turmixba, süteményekbe. Ráadásképpen térfogatnövelő, ugyanis beáztatva zselés állagúvá válik ezáltal kitűnő tojáshelyettesítő lehet vegán étrendben. Sajnos nem a legolcsóbb, ezért ha nem szeretnénk ennyit költeni rá (kb. 1000-1500 Ft/200 g), akkor célszerű arany (nagyobb tápértékű) vagy normál lenmaggal kiváltani. A lenmagot szintén áztatva vagy porrá őrölve használjuk, hogy a hasznos összetevői (vagyis szintén jelentős omega forrás) kiválóan hasznosuljak. 

facebook/kelkáposztás csicseriborsó fasírt



Nincsenek megjegyzések: