2013/04/24

Medvehagymás zellerkrémleves

Szintén medvehagyma, a kedvenc levesemben! Ez a világ legegyszerűbb levese! Itt csupán annyi trükk, hogy a medvehagymát a legvégén keverem hozzám a főt zellerhez, így kevésbé sérül és a legjobban hasznosul. 

Hozzávalók: 
  • 1 fej zellergumó
  • 3-4 szál medvehagyma
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 l  zöldség alaplé
  • 1 dl növényi tejszín
  • só, bors, szerecsendió, kókuszvaj
  • parmezánsajt / nemes élesztőpehely (opcionális)
Elkészítése:
  1. A zellert megmossuk, apró kockára vágjuk és kevés kókuszvajjal és apróra vágott hagymával megpároljuk, sózzuk, borsozzuk
  2. Pár perc után felöntjük alaplével és tovább fözzük
  3. Ha megfőtt, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel  és medvehagymával együtt krémesre turmixoljuk
  4. Visszatesszük a főzőlapra és kevés növényi tejszínnel felforraljuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá, tálalásnál pedig meghintjük nemes élesztőpehellyel / parmezánsajttal
 


A zeller szénhidrát tartalma éppen, hogy 5 g / 100 g. 

100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami sok diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez.
Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxantin, a lutein és a béta-karotén, amelyek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek.
Igen jó A-vitamin forrás, ami természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotén. Kiváló hatása van a bőrre, de a jó látáshoz is szükséges. Az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
A növény sok vitamint és más hasznos anyagot tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és sok C-vitamint.
A friss zeller igen jó K-vitaminforrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra van rendkívül jó hatással. Azt is kimutatták, hogy igen hasznos az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását.
Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést. (hogyan gyógyít a zeller?)



Nincsenek megjegyzések: