2012/07/13

Quinoa saláta grillezett csirkével




A quinoa egy gabona fajta, olyan apró, mint egy mag, mégis a spenótok családjába tartozik, magas a fehérje tartalma, tartalmaz B, E vitamint, magnéziumot, cinket, magas a vas tartalma is. Lassan szívódik és gluténmentes is egyben. Szénhidrát tartalma nem olyan jó, ha azt nézzük, hogy 100 g-ben kb. 72 g van, viszont nagyon apró, és könnyű, tehát a 100 g az már elég sok mennyiségileg. Ráadásul itt azért van a salátában még sok más minden, szóval éhen nem fogunk halni, ha mondjuk ezt egy vacsira, vagy egy nyári ebére készítjük el. (kb. 2 főre).

Hozzávalók:

  • 100 g quinoa (72 g ch)
  • 50 g dió (6 g ch)
  • 1 előre elkészített grillcsirke vagy kb. 4 db csirkemellfilé lesütve (sóval, borssal)
  • 200 g feta
  • 1/2 fej saláta (lolloval készítettem)
  • 200 g koktélparadicsom
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • só, bors, olívaolaj
  • 1 nagy marék bazsalikom

A quinoa-t felteszem főni, hasonlóan mint a rizst, pár perc alatt puhára fő. Eközben a diót száraz tepsiben megpirítom, majd picit összetöröm. Előveszek egy nagy salátás tálat és a többi hozzávalót már teszem is bele: félbevágott koktélparadicsom, lollo saláta leveleire szedve, kockára vágott feta sajt, karikára vágott újhagyma. Ha kész a quinoa, leszűröm és lecsepegtetem, majd mehet bele a csirkehúsdarabokkal együtt. 

Kifacsart citrom levéből és a préselt fokhagymából készítek egy öntetet, amit felöntök pici olívaolajjal, és mehet is a salátára. A bazsalikomleveleket picit összetépkedem és a tetejére halmozom. A quinoa-tól függ a ch tartalom (dióban és a hagymákban is van, de ennél a mennyiségnél minimális), nálam a fenti quinoa adagból kevesebb, mint a fele került a tányéromra.


Lehet kapni pehely formájában is quinoat, ami reggeli müzlibe kiváló lehet, én amaránt pehellyel szoktam összemixelni. Gluténmentes és mehet bele kevés gyümölcs és mondjuk tökmag... de ez egy következő recept lesz :)