2013/02/21

Citromos lencseleves barna rizzsel (gluténmentes)

Szeretem a lencsét, csináltam már lencsepástétomot, legutóbb lencsesalátát (coming soon...), korábban lencsefasírtot is készítettem és még rengeteg módon el lehet készíteni! A rizs pedig nagy kedvenc nálam, főleg a barna rizs, ami annyiban különbözik a fehér társától, hogy csak a külső héját hántják le betakarítást követően, míg a fehérnél a rizsszemeket addig tisztítják míg minden réteg le nem jön róla és ki nem fényesedik, ezáltal minden rosttól meg is szabadítják. 
A barna rizst tehát alig dolgozzák fel, rengetek ásványi anyagban "marad benne", így sokkal egészségesebb, mint a fehér változat. Igaz, hogy a fehér rizs főzési ideje kevesebb, hamarabb megfő, de annak köszönhetően, hogy kevesebb rostanyagot tartalmaz, a felszívódása is "gyengébb" ill. gyorsabb. A barna rizs glikémiás indexe (Tápanyagtáblázat GI index-szel) tehát sokkal kedvezőbb, cukorbeteg diétába jobban beleilleszthető. Köztudott, hogy a rizs, gluténmentes is, tehát ez egy gluténmentes recept is egyben! :) 

Az eredeti receptet itt találjátok, bár ez árpagyöngyével készül, ami szintén nagyon finom, csak sajnos glutén és magasabb GI (glikémiás) index-szel rendelkező gabona. 

Hozzávalók: 
  • 100 g barna lencse (előző este beáztatva) 53 g ch
  • 50 g barna rizs, 38 g ch
  • 80 g sárgarépa, 6 g ch
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l zöldség alaplé 
  • 1/2 citrom leve és héja
  • só, bors, 1 kk római kömény, 1 kk koriandermag őrlemény
  • egy nagy csokor kakukkfű / 2-3 kk kakukkfű őrlemény
  • babérlevél, zsálya, 1 gerezd fokhagyma - lencsefőzéshez
Elkészítés: 
  1. A lencsét egy egész éjszakára beáztatjuk, majd másnap babérlevéllel, zsályával és egy gerezd fokhagymával feltesszük vízzel főni
  2. Egy másik edénybe pedig feltesszük főni a barna rizst, mivel ennek is hosszabb a főzési ideje, ezért célszerűbb külön megfőzni, nem teljesen puhára, csak félkész állapotra
  3. Sárgarépát meghámozom és apró kockára vágom, hagymát szintén összevágom
  4. Az összevágott hagymát kevés kókuszolajon megpirítom, majd beleteszem a zúzott fokhagymát  és végül a sárgarépát is, összekeverem. ízesítem: só, bors, római kömény, koriandermag és kakukkfű is mehet rá. Az egészre ráöntöm a zöldség alaplevet és összeforralom. 
  5. Félidőben beleöntöm a félkész rizst is és együtt főzöm, majd az utolsó pár percben a megfőtt, lecsepegtetett és babérlevéltől, fokhagymától és egyebektől (miben főtt) megszabadítva a levesbe teszem és összeforralom 
  6. Lehúzom a tűzről, meglocsolom 1-2 ek citromlével, a héjából is reszelhetek bele egy keveset az egészet összekeverem, ha szükséges, még ízesítem, de egyébként készen is vagyunk :) 
Kb. 4 adag készült, kb. 25 g ch / adag






Nincsenek megjegyzések: