2013/02/21

Spenótos - tökmagos csicsóka

Tegnap rendeltem zöldségeket, most egy új helyről. Elviekben minden bio. Háát... én még ekkora csicsókát életembe nem láttam. (egy korábbi bejegyzés a csicsókáról: Csicsókakrémleves pirított gombával és törökmogyoróval) Ugye alapvetően a csicsókának édes az íze (és én annyira nem vagyok oda az édes és egyben sós ételekért), viszont ez a csicsóka isteni finom, nem túl édes, ropogós is, szóval nagyon finom lett :) A spenót is a szállítmánnyal érkezett, sötétzöld, de annyira "gyenge", hogy még magában is ehető... reggelre tettem is a reggeli turmixomba ;) (Reggeli zöld turmix (smoothie))

Hozzávalók:

  • 200 g csicsóka (ez az alap és mivel nagyon hasznos összetevője az inulin, ne fukarkodjunk vele, kb. 24 g ch / 100 g) 
  • 300 g spenót (B6 vitamin, lúgosít, nincs benne szénhidrát, - > tökéletes! :D)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 2-3 db aszalt paradicsom
  • 1 csokor majoranna, száráról lehúzzuk a leveleket és apróra vágjuk / őrleményként 2-3 kk
  • kókuszolaj
  • parmezán sajt
  • 1-2 kk bazsalikom vagy egy csokornyi bazsalikom levél 
  • 4-5 ek tökmag száraz serpenyőben pirítva, majd apróra törve
Elkészítés: 
  1. A csicsókákat alaposan megmosom, ha kell a héját is levágom, de ha jól megtudjuk tisztítani, akkor nem szükséges. Mivel nem sima a felülete, mint a krumplinak, egy kicsit macerásabb megmosni, érdemes erre egy zöldségtisztító kefét használni (amit csak erre a célra használunk) 
  2. A csicsókát nagyobb darabokra vágjuk, kevés sóval egy edényben vízben félkészre főzzük
  3. Spenót leveket is megmossuk, lecsepegtetjük és megszárítjuk
  4. Hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajjal pár pillanatig pároljuk, majd beletesszük a spenótleveket is, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és majorannával is ízesítjük, kicsit összefonnyasztjuk, utolsó pillanatban a feldarabolt aszalt paradicsomommal is összeforgatjuk
  5. Egy üvegtálat veszünk elő, amibe a leszűrt félig puhára főtt csicsókát rendezzük, majd erre tesszük rá a spenót leveleket az aszalt paradicsomokkal és 15-20 perc alatt sütőben összesütjük. (só, bors, szerecsendió, ha még kell, azzal fűszerezzük) 
  6. Előveszünk egy serpenyőt és zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagokat, majd kicsit összetörjük
  7. A sütőből kivesszük a sült csicsókát a spenót toppinggal és megszórjuk tökmaggal, ha szeretjük, akkor kevés parmezánsajttal is


Nincsenek megjegyzések: