2013/02/17

Rakott kelbimbó quinoa-val

A kelbimbó a brokkolihoz hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik (Brokkoli hasznos tulajdonságai), szintén sötétzöld - > antioxidáns, szabadgyökmegkötő... 

Ezt a receptet Anyukámmal együtt alkottuk, miután a kelbimbót semmilyen formában nem bírtam korábban megenni és ki lehetett engem a világból üldözni vele... most már egészen más a helyzet, kezdem megkedvelni más formájában is. Na, de ez a kelbimbó - recept annyira jól "össze van rakva", hogy bármennyit meg bírnék enni belőle! :) 

Hozzávalók: 
  • 300 g kelbimbó (18 g ch - nagyon jól és lassan szívódó szénhidrát) 
  • 50 g quinoa (gluténmentes gabona, aprószenű,  kisebb mint a rizs, sajnos drágább is, de alacsonyabb a GI értéke, kb. 35 g ch / 50 g) 
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió, rozmaring, bazsalikom
  • 3 dl paradicsomsűrítmény (vagy mi is készíthetünk: lobogó vízbe beledobjuk a paradicsomokat (3-4 nagyobb darab) majd kb. 6-8 perc elteltével leszűrjük, héjukat lehúzzuk és levével együtt összeturmixoljuk, vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyékony, sűrűnek kell lennie!)
  • kókuszolaj
  • opcionális: sajt, tejföl (én light mozzarellát morzsoltam a tetejére) 
Elkészítés:
  1. Sütőt elmelegítjük 200 fokon
  2. Kelbimbókat félbevágjuk, kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd fokhagymát, beletesszük a kelbimbókat, kicsit pároljuk. Majd felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval is meghintjük és 1-2 kk őrölt rozmaringot is teszünk bele. Puhára főzzük.
  3. Kb. 15 perc után félrehúzzuk és leszűrjük. 
  4. Közben vizet felteszünk főni (kétszeres mennyiséget) és a quinoát puhára főzzük. (lehet helyettesíteni barnarizzsel is vagy keverni is lehet fele-fele arányban, ilyenkor a rizst főzzük előbb, majd az utolsó 10 percben hozzátesszük a quinoát is főni) 
  5. Ha megfőtt a quinoa (rizs), akkor leszűrjük és lecsepegtetjük. 
  6. Elkészítjük a paradicsomsűrítményt: paradicsomokat a főzés után héjától megszabadítva turmixgépbe dobjuk, sózzuk, borsozzuk és egy csokor bazsalikomot is dobunk bele, az egészet összeturmixoljuk. Közben kóstolgatjuk, ha kell még ízesítjük
  7. Sütőtálat veszünk elő és rétegezzük a hozzávalókat: 1 réteg kelbimbó, 1 réteg quinoa, és végül mégegy réteg kelbimbó. 
  8. Az egészt leöntjük paradicsompürével, VAGY telföllel és aztán paradicsompürével VAGY mozzarellát morzsolunk a tetejére és aztán öntjük le paradicsompürével
  9. Sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük
4 adagnyi készült, fejenként 15 g - 20 g lassan felszívódó hatású szénhidrátot tartalmaz.






Nincsenek megjegyzések: