2012/10/14

Csicseriborsó fasírt / falafel

Csináltam már ezt az ételt nagyon sokszor, mert iszonyat jó bármilyen zöldsalátába hús helyett, pl. tonhalsalátába tonhal helyett, vagy akármilyen csirkemelles salátába a csirkemell helyett :) de önmagában is jó, csak mivel elég tömény a már megsült fasírozott, fogyasztásnál legyen kéznél egy pohár víz vagy bármi más üdítő (természetesen cukormentes :D) hogy jobban csússzon.... biztos ami biztos! Egyébként isteni finom, kicsit macerás elkészíteni, mert be kell áztatni jó előre a csicseriborsót majd meg kell főzni, ami szintén nem két perc lesz, de utána nagyon egyszerűen összeáll a gombócalap és már csak a formázás van hátra és a sütés. Ahogy szoktam illetve készítettem már a korábbi fasírt variációimat ezt a fajtát is sütőben készítettem el. Kicsit tovább tart a sütés, de kevés olaj felhasználása miatt sokkal egészségesebb!

Akkor íme a recept ami hasonlít a sima falafel receptjére: 
  • 2 csésze csicseriborsó előző este beáztatva (100 g 49 g CH)
  • 2-3 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa vagy rizsliszt és akkor máris gluténmentes! (100 g ~ 70  g CH)
  • 1-2 tk őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma (100 g 26 g CH)
  • 2 ek petrezselyemzöld vagy más zöld fűszerek ízlés szerint: petrezselyem, koriander, fokhagyma, borsikafű
  • 2-3 ek. tahini (szezámkrém - opcionális)
  • szezámmag (a végén megforgatom benne - opcionális) (100 g 6 g CH)
  • tökmag (mostanában tökmag mániám van, mert sok benne a magnézium!!!! :)) (100 g 4 g CH)
  • só, bors
  • 2-3 ek. olívaolaj
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap lassú tűzön legalább egy órát át főzzük. Amikor megpuhult, a borsókat összeturmixoljuk és minden hozzávalót apránként és ízlés szerint hozzákeverünk. Attól függően, hogy mekkora golyókat szeretnénk gyártani, egy kanál segítségével formáljuk majd szezámmagban is megforgatva egy kibélelt tepsi aljára helyezzük őket, tetejüket picit megnyomkodjuk (,hogy laposabb golyók legyenek) és sütőbe szép barnára sütjük.

Kb. 150 g csicseriborsót használtam fel, amihez még hozzájött további minimális mennyiség morzsából valamint a fokhagymából, és összesen 30 db fasírt készült el belőle.

Ilyesmi barnára (előtte - utána képpel) 



 


Nincsenek megjegyzések: