2012/10/18

Rozmaringos / kakukkfüves sütőtökök

Tavalyi Marie Claire-ben találtam ezt a receptet, egyből többféle sütőtökös receptet is. Mivel egy hatalmas sütőtököt sikerült otthonról hoznom, így gondoltam akkor már egyszerre kipróbálok több receptet is. 

Az első fetás - chilis, rozmaringos sütőtök:

Hozzávalók:
  • 1 fej sütőtök (16,5 g ch / 100 g)
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 100 g durvára vágott dió (12 g ch)
  • 100 g feta
  • rozmaring
pác:
  • olívaolaj
  • só, bors, chili, fahéj
Sütőtököt felszeleteljük, magjaitól megszabadítjuk, lila hagymát vékony szeleteljük, a diót durvára törjük és hozunk pár szár rozmaringot a kertből :) Nekem még van és amíg nem jön a fagy, addig kihasználom a kiskertem által nyújtott lehetőségeket :) A rozmaringot száraitól megszabadítom, csak a leveleit fogom felhasználni. A tököket kibélelt tepsibe teszem, majd jöhet rá a pác, utána pedig a hagyma, dió és rozmaring. Lefóliázva sütjük 200 fokon, az utolsó 10 percben vesszük csak le róla a fóliát. Tálaláskor még felturbózzuk kevés dióval és természetesen jöhet rá a kockára vágott feta sajt.

.. és akkor egy másik fűszerezéssel sült sütőtök - kakukkfüves - tökmagos sütőtök: 
Hozzávalók: 
  • sütőtök (16,5 g ch / 100 g)
  • egy csokor kakukkfű
  • só, bors
  • olívaolaj
  • marék tökmag
Elkészítése teljesen hasonló. Szeletekre vágott tököt megfűszerezzük, majd kevés olívaolajjal meglocsoljuk és megszórjuk kakukkfűvel is. A sütőket kb. fél óráig sütjük, majd a sütőből kivéve tökmaggal is megszórjuk és még 10 percig tovább sütjük.

A sütőtök közepesen magas szénhidrát tartalmú (16 g ch/100 g), mint a sárgarépa, sárgaborsó is, így szénhidrát tartalmával számolni kell. (dió is tartalmaz ch-ot, kb. 12 g ch/100g )

Még sül.. :) de mindjárt jönnek az utána képek!





Nincsenek megjegyzések: