2012/06/04

Brokkoli saláta



A fő összetevő a brokkoli, ami egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú zöldség, ugyanis csupán 2,1 g szénhidrátot (ch) tartalmaz 100 grammjában. Ami azt jelenti, hogy egy szigorú szénhidrát diétában nem kell a napi megengedett szénhidrát mennyiségéhez ezt a mennyiséget is hozzászámolni,  mivel a brokkoli szénhidrát tartalma nem haladja meg az 5 grammot 100 grammonként!


 Ráadásul a brokkoli rengeteg vitamint tartalmaz, B vitaminokat (B1, B2, B3), vasat és béta - karotint is.


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej brokkoli
  • 1 szál újhagyma
  • 1 ek dijoni mustár
  • 3 ek olíva olaj
  • só, bors, 
  • 1-2 szelet bacon vagy sonka
  • 100 g ricotta (inkább a krémes állagú)
  • 5-6 db aszalt paradicsom
  • magkeverék a tetejére
  • teljes kiőrlésű pékáru (elhagyható)
 Elkészítése: 
A brokkolit rózsaira szedem és egy lábasba forrásba lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, lecsepegtetem, hűlni hagyom. Közben elkészítem a bacont, vagy sonkát, feldarabolom majd pici olajon óvatosan megpirítom.

Egymásra halmozom az összetevőket, vagyis a brokkolira a sonkát/bacont, majd vékonyra szeletelt aszalt paradicsomot, valamint a feldarabolt ricottát. Tulajdonképpen készen is vagyunk, már csak az öntet jön: összekeverem a mustár az olíva olajjal, sózom, borsozom és a salátám tetejére öntöm. Végül újhagyma karikákkal díszítem.